Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ízletes és zamatos magyar paradicsomokat termeszthetünk a Lidlben kapható palántákból

Május első napjaitól a készlet erejéig a Lidl áruházláncban megvásárolhatjuk az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet különleges, magyar tájfajta, öko paradicsompalántáit.

Nem mindenkinek adatik meg, hogy gyerekkorától saját maga termeljen zöldségeket, gyümölcsöket. Szerencsére ma már egy kis ügyességgel és sok-sok odafigyeléssel bárkiből mesteri kertész válhat, akár a háztáji kiskertben, akár a paneltömb legfelső emeletén is! A lakóhely tehát ne tartson vissza attól senkit, hogy kipróbálja, milyen érzés saját paprikát vagy paradicsomot, esetleg epret nevelni! És aztán learatni a munka szó szoros értelmében vett és jól megérdemelt gyümölcsét.

Aki most kezdene bele, az a magvetésről ugyan már lecsúszott, de még nincs semmi sem veszve, ugyanis pont most, az utolsó fagy után, májusban kell kiültetni a palántákat, melyeket akár a boltban is megvásárolhatunk! A Lidlben időszakos jelleggel, így május első napjaitól kezdődően pedig igazán különleges, magyar tájfajta paradicsompalántákat tehetünk a kosarunkba.

A tájfajták természetes és emberi szelekció útján, hosszú idő alatt létrejött, változatos növényfajták. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai „táj" adottságaihoz, ezért kiemelkedő ellenálló képességgel rendelkeznek. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet öt éven át vizsgálta, hogy melyek azok a magyar tájfajta paradicsomok, melyek ökológiai módszerekkel a legjobban termeszthetőek. A fajták népszerűsítéséhez a Lidl is csatlakozott, így kerültek a diszkontlánc boltjaiba a zamatos gyümölcsöt adó paradicsomok palántái.

A Lidl boltokban a készlet erejéig megvásárolható tájfajta paradicsompalánták az ország négy különböző tájáról származnak és egyedi ízvilágot képviselnek.

Cegléd tájfajta

A Cegléd egy kezdetben lassabb növekedésű, erős szárú tájfajta, melyet sűrű bokrosodás jellemez, alig kell kötözni. Bogyóját éretten igazán könnyen meg lehet különböztetni tájfajta társaitól, mivel szép sárgás-narancsos szín jellemzi. Zamata nyersen fogyasztva a legemlékezetesebb, hiszen ropogós, édes ízével igazi mediterrán hangulatot teremt. A kezdő háziasszonyok barátja, mivel nagyon könnyen feldolgozható, vékony a héja, és bárkinek kínáljuk, a siker garantált.

Fadd tájfajta

A Fadd tájfajta egy vastag szárú, erélyes növekedésű paradicsom, mely kerti kiültetés és kedvező időjárás esetén akár kétméteres magasság fölé is megnő. Egészen október végéig virágzik, folyamatosan terem. A lilás-rózsaszínes terméseknek gyümölcsös, édes zamata elsősorban friss fogyasztásra javasolt, kiváló salátákhoz vagy önmagában, köretnek. Különleges, kisebb méretű, tojásdad alakú bogyója miatt hamar népszerűvé válik a családban. A vékony héj és a könnyű kirepedés miatt eltarthatósági ideje rövid, ezért is érdemes frissen elfogyasztani.

Máriapócs tájfajta

A Máriapócs tájfajta mind a kert, mind a konyha ideális szereplője. A kertészek szeretni fogják erős szárát és gyors növekedését, gombabetegségekkel szembeni toleranciáját és folyamatos termésérését. Apró szemű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott, bármikor feldobható vele a saláta vagy a hidegtál, de a kertben vagy a teraszon sétálva is könnyen csemegézhetünk róla. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával nélkülözhetetlen alapanyaga lesz a nyári és őszi ételeknek.

Tolna tájfajta

A Tolna tájfajta a gondos gazda keze alatt erős szárú és növekedésű tájfajtává érik, mely általában 140-150 cm magasra nő. Nagy, kissé lapított, barázdált bogyói magas létartalmúak, így elsősorban befőzésre alkalmasak, de frissen fogyasztva is ínycsiklandóak. Kellemes zamatú termése a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagy szemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el. Talpraesett és tapasztalt kertészeknek ajánljuk nevelését, akik nem rettennek meg a fajta folyamatos növekedésétől és erőteljes kacsosodásától, ami intenzív zöldmunkát igényel.

Miért érdemes ezeket a tájfajtákat választani?

A belőlük fejlődő paradicsom nemcsak új gasztronómiai ízélményt nyújt, hanem ezeknek a növényeknek a nevelésével hozzájárulunk az agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is. Az erős, alkalmazkodó tájfajta palánták gondozása általában kevesebb erőráfordítást igényel, növényvédelmükre is kevesebbet kell költeni. A kémiai növényvédő szerek elhagyása pedig mind a környezet, mind pedig a mi egészségünk számára kedvezőbb megoldás.

Hogyan válasszunk paradicsompalántát?

A jó paradicsompalánta mindenekelőtt egészséges. A palánta szára legyen vastag, erős, a levelek pedig sötétzöldek. Ha tudjuk, vizsgáljuk meg, hogy milyen a paradicsompalánta gyökere, válasszuk azt, amelyik már terebélyes.

Az ültetés során figyeljünk arra, hogy a talaj humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű legyen, szerencsére ma már több olyan földkeveréket is kapni, melyek kimondottan zöldség- és gyümölcstermesztésre lettek kitalálva, ráadásul bio minősítettek. A megfelelő keveréket mi magunk is összeállíthatjuk, ehhez (virág)földre, perlitre, zöldkomposztra és szerves trágyára van szükség.

Ha szabad földbe, ha ládába ültetjük a palántát, mindenképp tegyük mélyre, ugyanis a szárából is képes gyökeret fejleszteni.

* A Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna tájfajta paradicsompalánták pontos elérhetőségéről bővebb információ az áruházlánc akciós újságjaiban található.

Borítókép: Lidl

(X)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss