Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Pataki Nóra
Cikk
MME
A kedvenc zöldségünk (vagy ha úgy tetszik, zöldségként fogyasztott gyümölcsünk) otthoni termesztése nem nagy ördöngösség, bár tény, hogy sok mindenre kell figyelni. Segítünk, hogy nyáron már te is a saját termésedet fogyaszthasd.
Az otthon termesztett zöldség mindig finomabb, mint a bolti, a kertészkedés pedig remek hobbi: kikapcsol, enyhíti a stresszt, és fitten tart bennünket. Még javában benne vagyunk a télben, de a hobbikertészek máris kézbe vehetik a ceruzát, papírt; hiszen az átgondolt tervezés a bő termés titka!
SÁNDOR ADRIENN
Nem hivatalos világrekord, de kétségtelen, hogy megalkották a valaha készült egyik legvékonyabb szendvicset. Mondhatni, hogy igazi fogyókúrás fogás, hiszen annyira vékony, hogy átlátni rajta.
Zseniális ételízesítő, mely ezerszer jobb a boltban kapható fűszereknél vagy kockáknál. Mutatjuk, hogyan készül a paprikabomba.
Videó
Isteni vacsora 20 perc alatt? Lehetséges! Készíts te is könnyű, nyári paradicsomos tésztát bazsalikommal és fokhagymával, garantáltan imádni fogja a család. Videón mutatjuk a receptet.
A ketchup az egyik legnépszerűbb szósz és mártogatós, amely nélkül a sült krumpli elképzelhetetlen. A boltok polcain számtalan márka különféle ízesítésű ketchupjaiból válogathatunk, ám akár mi magunk is elkészíthetjük otthon.
Habár vége a nyárnak, egy kis napfényre és tengerparti szellőre nem lehet és nem is szabad nemet mondani! A házilag villámgyorsan elkészíthető sült paradicsom visszarepít bennünket a nyári szabadság idejére.
Sokan nem szeretik a paradicsom héját az ételekben, ezért leforrázzák a gyümölcsöt és meghámozzák, mielőtt főznének vele. A paradicsom burkolata megmarad akkor is, ha befőzünk, ugyanis a passzírozón és a szűrőn fennakadnak a vékony héjak. Ahelyett, hogy a kukába dobnánk, inkább használjuk fel!
Ha augusztus, akkor paradicsomszüret - a konyhakertekben és a balkonládákban egyaránt. Ha az első terméseket már leszüretelted, de úgy érzed, nem elég édes a végeredmény, akkor az alábbi pofonegyszerű trükkel csodálatos lesz a végeredmény!
Most, hogy tombol a nyár, a vasárnapi menü is sokkal izgalmasabb, hiszen a bő zöldség- és gyümölcskínálat rengeteg lehetőséget tartogat a kreatív és egészséges receptekhez. Az isteni paradicsomból és paprikából készült ételeket nemcsak nyáron, de akár télen is élvezhetjük, ha előre készülünk a befőzési szezonra. Hoztunk egy pár tippet ahhoz, hogy minél egyszerűbben befőttesüvegekbe zárhassuk a nyár ízeit.
Wagensommer Alexandra
Az alkoholos italok közül a pálinka az egyik, mely "szinte" bármiből készülhet. Ezzel szemben a bor és a szőlő teljesen összekapcsolódott, pedig nem csak ebből a gyümölcsből készülhet.
Itt a szezon – érdemes akár minden nap, de legalább hetente egyszer paradicsomot fogyasztani valamilyen formában, hiszen rengeteg jótékony hatása van, rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és csökkenti egyes betegségek kockázatát. Vegyük sorra, miben segíthet!
DÖMÖTÖR VIOLA
Ha már unod a lecsót, a paradicsompürét, -levet és ketchupot készíteni literszám, akkor mutatunk valamit, aminek igen nagy hasznát veszed majd a paradicsombefőzési-szezonban! Így készül a tetőn aszalt változat!
Ha augusztus, akkor paradicsombefőzés! Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb - főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg -,mert tudjuk, mi van benne, és mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot - cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.
A lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillére, annak ellenére, hogy bizony erős balkáni rokonsággal rendelkező étel. Az általunk ismert receptúrán túl a tojásos változata is közkedvelt, ám klasszikus hazai étel ide vagy oda, mindenki a saját receptjére esküszik. Ezért is okoz sokszor felfordulást lecsókészítés közben a következő kérdés: előbb a paprika vagy a paradicsom kerül a lábasba?