Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak a barna létezik: íme a lencse 5 fajtája, és amit készíthetsz belőle!

Ne csak szilveszterkor, a gazdagság reményében egyél lencsét – fogyassz belőle minél többet egész évben! A nálunk kevésbé ismert, de kivétel nélkül elérhető színes lencsefajtákat a levesen és a főzeléken kívül salátának, fasírtnak vagy köretnek is elkészítheted.

A hazai termesztésű hüvelyesek közül a lencse jóval értékesebb táplálék, mint a bab vagy a borsó, ráadásul e két rokonához képest könnyebben emészthető. A többi zöldséggel összehasonlítva magas az energia- és szénhidráttartalma, ezenkívül jelentős mennyiségben található benne folsav és többféle értékes vitamin. Szerves részét képezi a vegetáriánusok étrendjének és diétákba is beilleszthető.

Magról vetve könnyen termesztheted a ház körül, vagy ha nincs kerted, a búzához hasonlóan kicsíráztathatod. A lencsecsíra kiváló salátákhoz, párolt zöldségekhez, valamint vagdaltak és töltött, rakott ételek ízesítőjeként is.

A kertedben betakarított vagy a boltban vásárolt lencsét száraz, sötét helyen, papírzacskóban vagy jól záródó üvegben egy évig is tárolhatod. 

Kell-e áztatni?

A kisebb szemű lencsék többnyire áztatás nélkül is megfőnek kevesebb mint fél óra alatt. A héj nélküli (hántolt) magokat egyáltalán ne áztasd be, mert ellenkező esetben szétesnek a főzővízben. Főzés előtt mindenfajta lencsét válogass át és moss meg folyó hideg víz alatt!

Főzés, fűszerezés

A lencse elég sok nedvességet szív magába, ezért bő vízben tedd fel, és szükség esetén főzés közben adj hozzá forró vizet.

A pucolt lencse jobban felveszi a fűszerek aromáját, mint a héjas. Ízléstől és fajtától függően próbálkozhatsz fokhagymával, csilipaprikával, mustármaggal, babérlevéllel, majoránnával, rozmaringgal, kakukkfűvel. A köménymag, az édeskömény, a borsikafű és a koriander egyúttal az emésztést is megkönnyítik. Sót csak a főzés vége felé adj a lencséhez! Tálalás előtt a lencseételt megszórhatod frissen aprított koriander- vagy petrezselyemzölddel.

LEGYETEK GAZDAGOK AZ ÚJÉVBEN: A LEGJOBB LENCSÉS ÉTELEK EGY HELYEN! >>> 

A legnépszerűbb lencsefajták

A barna lencse Európa-szerte ez a legkedveltebb. Lapos, kerek szemű, minél apróbb, annál hamarabb megpuhul. Főzés előtt több órára vagy egész éjszakára be kell áztatni. Főzelékét és levesét babérlevéllel, borsikafűvel, citrommal, fokhagymával, pirospaprikával ízesítheted. Salátához és fasírthoz is ez a legjobb.

A zöld lencse Puy-i lencsének is nevezik, mert kétezer éve termesztik Le Puy környékén. (Ez az első eredetvédett francia élelmiszer.) Színe a sötétzöldtől a barnászöldig terjed. Enyhén borsos ízű, a hagyományos fajtáknál kisebb és gömbölyűbb szemű. Áztatás nélkül megpuhul 25 perc alatt. Nem fő szét, így kiváló salátának. Jól illik hozzá a friss kakukkfű.

A vörös lencse apró szemű, héj nélküli fajta, az ázsiai konyha fontos alapanyaga. A főzés során elveszti élénk színét. Áztatás nélkül is pépes állagú lesz 10-20 perc alatt. Önálló ételnek (pl. indiai dhalnak) elkészítve vagy levesbetétként fogyaszthatod. Fűszerezd római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával!

A fekete (beluga) lencse igen apró szemű, akár a beluga ikra, ezért kaviárlencsének is nevezik. Fénylő, feszes héjának köszönhetően főzés közben nem esik szét. A csúcsgasztronómia előszeretettel használja salátához, leveshez, hidegtálhoz, illetve köretnek hal és hús mellé. Nem kell beáztatni, gyorsan megpuhul. Jellegzetes íze miatt nem kíván sok fűszert.

A sárga lencse élénk színével és enyhén diós, édeskés ízével tűnik ki. Látványos köretet készíthetsz belőle. Candida-diéta alatt is fogyaszthatod. Hideg vízben feltéve megpuhul maximum 25 perc alatt, ha előzőleg legalább 2 órára beáztatod. Próbáld ki curryporral fűszerezve! 

Ezek is érdekelhetnek