Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Könnyed szilvás pite

26 4.6/5
Könnyed szilvás pite

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 7 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 10 dkg finomszemű kritálycukor
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg friss szilva
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a liszteket tálba szitálom, hozzáadom a sütőport, a sót, a cukrot, alaposan összekeverem, majd belereszelem a hideg vajat. Az egészet gyorsan zsemlemorzsához hasonló állagúra morzsolom. A tejföl ben elkeverem a tojássárgáját, hozzáadom a morzsás keverékhez. Gyors mozdulatokkal egynemű gombóccá formázom, melyet kissé ellapítva frissentartó fóliába csomagolok. 3/4 órára beteszem a hűtőszekrénybe.

    Közben elkészítem a tölteléket. A kimagozott szilvákat kb. 1 cm-es kockákra aprítom, a cukorral, a citromhéjjal, fahéjjal, gyömbérrel 5 percig párolom. Amíg hűl, a 2 tojásfehérjét kemény habbá verem. A langyos párolt, illatos szilvakockákat óvatosan a habba forgatom.

    A tésztát 2/3-1/3 arányban kettévágom. A nagyobb mennyiséget akkora téglalappá nyújtom, amekkorával egy 25X35 cm-es, sütőpapírral borított tepsit kényelmesen kibélelehetek úgy, hogy a pereme kb. 1,5 cm magasan simul a tepsi oldalára. Nyújtófával a tepisbe helyezem a tésztát, az alját villával kicsit megszurkálom, belesimítom a szilvatölteléket. A maradék tésztát kb. 3 mm vékony tégalap formájúra nyújtom, éles késsel 1 cm-es csíkokra szeletelem. A csíkokkal berácsozom a pite tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt világosra sütöm. Leheletnyi porukorral meghintem, langyosan kb. 4 cm-es kockákra vágom.

Megjegyzés

A tojáshabba forgatott szilva nagyon könnyűvé varázsolja a pitét. A teteje sütés után is nagyon szép, kissé rózsaszínes árnyalatú marad.

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

szkati
Nagyon finom lett, bár nem mondhatom szalonképesnek. Ahogy felvágtam, a tetején lévő rácsok törtek össze-vissza. Én 2 tojássárgájával és 3 evőkanál tejföllel csináltam, mert éreztem, hogyha nem teszem bele, akkor túl száraz lesz. íSzerintem kimaradt a receptből, hogy kivajazott és lisztezett sütő papirra kell tenni és én is- mint pár hozzászóló- az alsó réteg tésztát elősütöttem.
mmke26
Megcsináltam én is, csak annyi különbséggel, hogy a tésztát nem nyújtottam, hanem reszeltem! A gyömbért kihagytam. Mindenkinek nagyon ízlett!
mmke26
Húú ez nagyon jól hangzik! Holnap kipróbálom.. ..már alig várom!
bebikukorica
Még valami. Miért kell pihentetni a tésztát? Én bevallom idő híján kb 10 percet hagytam pihenni, és szerintem így is jó lett.
bebikukorica
Ahol ennyi hozzászólás összegyűlik, az kipróbálásra érdemes recep! Rögtön dupla adag nagy tepsibe - megérte! A tészta simán összeáll. Vaj helyett zsírral készítettem + 1 vaníliás cukrot is hozzádobtam. A szilva a méyhűtőből volt és nagyon sok levet eresztett, így ebbe is került kukoricakeményítő, amitől pudingszerű állaga lett. Az alsó tésztát elősütöttem, így tökéletesre sikerül. Meggyel is ki fogom próbálni. Nagyon jó ötlet, hogy a tésztából kimaradó fehérje habbá verve a tölteléket lazítja. Köszönöm a receptet!
Habliliom
Remélem, hogy nagyon jól sikerült, és ízlett is :)
szabomisi74
Szert tettem egy kis friss szilvára, úgyhogy ma megpróbálom ezt a receptet. Majd kiderül hogy sikerül.
Habliliom
Kedves Molnarka63, nagyon-nagyon örülök, hogy neked is bevált a recept! :)
molnarka63
Hogy ez milyen isteni! Először akkor, amikor a fahéjas szilvát dinszteled, aztán a sütés alatt, aztán meg az íze. Most fagyasztott szilvából csináltam (régi fajta, kicsi ropogós szilvákból), de mihelyt érik a szilva, minden héten ilyet sütök. És a felét megeszem, a többin osztozzonak a gyerekeim és a férjem. :)
neusiedler
Kedves Habliliom! Ugyan a tészta katasztrofális lett (nem volt gyúrható és kevés is lett (tetejére nem maradt, pedig kisebb tepsim volt, és vékonyra hengereltem)), a férjem mégis az év sütijének választotta :)

Hasonló Receptek

Magazin