Az étrend betartásával több mint 11 millió korai halálozást előzhetnénk meg évente, csökkenthetnénk az üvegházhatást és segíthetnénk megőrizni földünk biológiai sokszínűségét - írja az Independent.
Min kéne változtatnunk?
A vörös húsok globális átlagfogyasztását a felére kéne csökkentenünk és a tejtermékek, valamint a cukor fogyasztását is drasztikusan csökkentenünk kéne, a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és magvak fogyasztását pedig meg kéne kétszereznünk.
„Olyan jelentős mértékben kéne átalakítanunk a globális élelmiszerrendszert, amilyenre korábban még nem volt példa” - mondja Tim Lang, a Londoni Egyetem professzora. A világ népessége ugyanis 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt, az egészséges, fenntartható étrend kialakításához pedig muszáj lenne átalakítanunk az étkezési szokásainkat.
A kutatók azonban úgy látják, nagyon kevés az esély arra, hogy az egész világ alkalmazkodni tud az ideális étrendhez, melynek legfőbb oka az élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés.