Leveskocka
Igazi nagy séfek soha nem használják, de a háziasszonyok többsége szívesen alkalmazza. Ellenzői szerint pusztán mesterséges ízfokozó, amely tele van tartósítószerrel és színezékkel, de mindenki tisztában van vele, hogy soha nem helyettesítheti az alaplét. Lehetőleg vásároljunk belőle biováltozatot.
Zeller
Már az ókorban is ismerték. A népi gyógyászatban is kedvelik, képes a vér savtalanítására. Vízhajtó hatású, tisztítja a májat, és segít enyhíteni az emésztési problémákkal járó tüneteket. Emellett afrodiziákumként is alkalmazzák. A konyhában kissé háttérbe szorult, legtöbbször csak húslevesekbe kerül. Pedig nyersen is finom: elég csak a világhírű Waldorf-salátára gondolni..
Sárgarépa
Közép-Ázsiából származik, de már az I. században ismerték Európában is. Magyarországon a XV. században vált népszerűvé. Sokféleképpen fogyasztható: nyersen, lereszelve, önállóan vagy leveles salátákkal egyaránt, ezenkívül minden zöldség- és húsleves egyik legfontosabb alapanyaga.
Természetesen klasszikus eleme még a levesnek a fehérrépa, a kelkáposzta, a karalábé, de kerülhet még paradicsom és paprika.
A hús
Klasszikus húsleveshez az alábbi fajták javasoltak:
Marhahús:
rostélyos, fartő, oldalas, szegy
leveshez való csont
Sertéshús:
karaj vagy tarjacsont
A sertéshús nem javasolt húsleveshez, ezért vagy csontlevest érdemes főzni az állat húsos csontjaiból, vagy más hússal készülő levest gazdagítani.
Baromfi:
csirke farhát, láb, comb (bőrével együtt)
tyúk (egészben)
galamb vagy fácán, esetleg kacsa
pulykanyak
Fűszerek
A húsleves klasszikus fűszere a feketebors, a vöröshagyma és a fokhagyma. De gyakran kerül bele petrezselyem, illetve szerecsendió-virág, esetleg kakukkfű vagy egy kis sáfrány.
Tipp
Ha húslevest készítünk, reszeljünk egy fél répát 1 ek felforrósított olajra. Pirítsuk néhány percig, majd szórjuk meg 1/4 tk őrölt pirospaprikával. Pirítsuk még 1 percig, majd adjuk a gyöngyözve forrdogáló leveshez. Csodálatos, aranysárga szín lesz a végeredmény.