Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sokat mobilozik, tévézik a gyerek? Íme a megoldás!

default user icon
MME
Egész nap a telefont nyomogatja vagy a számítógépen játszik? Netán el sem tudod mozdítani a tévé elől? Valójában nagyon egyszerű megoldással leszoktathatod a gyereket a képernyőről, és adhatsz neki ötleteket a kreatív szabadidős elfoglaltságokra. Íme!

Amióta létezik a képernyő, valójában mindig gondot okozott a szülőknek, hogyan is állítsanak fel korlátokat a gyereknek, és bírják rá őket valamilyen kreatívabb elfoglaltságra. Manapság már nem is a televízió előtt eltöltött idő aggasztja a szülőket a leginkább. Az okostelefonok, a táblagépek térhódítását követően a gyerekek még több időt töltenek a tenyerükben is elférő, apró képernyő előtt. A mobilozás, a számítógépes programok szinte minden család életének szerves részévé vált. Amíg érezzük a mértéket, nincs ezzel semmilyen probléma, ám más a helyzet, ha a gyerek az egész napját valamilyen képernyő előtt tölti...

Kockázatokkal jár

Számos kockázatot kell figyelembe vennünk, amikor a képernyő előtt töltött időről, tevékenységekről beszélünk. Ha túl sok időt tölt a gyerek a képernyő előtt, az nemcsak az alvására lehet negatív hatással, de a napközbeni figyelemre és összpontosításra, következésképp a tanulásra is. Arról nem beszélve, hogy az egész napos egyhelyben ülés nagymértékben hozzájárul a korai elhízáshoz és depresszióhoz.

Mennyi az annyi?


Hogy mennyi időt is tölthet egy gyerek mobilozással, tévézéssel, számítógépezéssel egy nap, számos tényezőtől függ. Minden gyermek más alkat, így szülőként a mi felelősségünk dönteni a gyerek médiahasználatáról. Arról is, hogy mit néz, és arról is, hogy mennyi ideig teszi ezt. Fontos, hogy türelemmel legyünk hozzá, útmutatást adjunk az elektronikus eszközök használatához, és ezt a feladatot komolyan vegyük, illetve legyünk mindig következetesek.

Mindig figyeljünk rá, hogy a képernyő ne váljon pótcselekvéssé. A mobilozás, tévézés nem helyettesítheti a házi feladatok elvégzésére, a másokkal való kapcsolattartásra, a családi körben eltöltött értékes időre, a szabadban való játékra és mozgásra fordított időt.

Már az egészen kicsik is mobiloznak

Egyes felmérések szerint a 2-5 éves gyermekek naponta átlagosan több mint két órát töltenek képernyő előtt, ami jelentősen meghaladja a korosztályuk számára ajánlott időtartamot. Az ennyire kicsi gyermekeknek, idegrendszerük fejlődése és óvása érdekében legfeljebb napi 1 óra az ajánlott mennyiség. Ami pedig még az időtartamnál is jóval fontosabb, hogy kifejezetten a korosztályuknak megfelelő műsorokat, videókat, játékokat válasszanak számukra a szülők. A kicsik egészséges fejlődését azok a programok segítik a leginkább, amelyek nem csupán az érzékszerveiket kötik le, hanem magyarázatokat is adnak, segítve ezzel a látott információ befogadását, megértését. A képernyő előtt töltött idő így valódi tanulás számukra.

A tizenévesek akár napi 9 órát is képernyő előtt töltenek. Bár kontrollálni a tiniket már jóval nehezebb feladat, mégis fontos, hogy szülőként a gyermek életkorának, temperamentumának és fejlettségi szintjének megfelelő médiahasználati tervet dolgozzunk ki és fogadtassuk is ezt el a gyerekkel. A tinik dacosak, de szükséges, hogy megértsék, a korláttal az érdeküket szolgáljuk.

5 tipp, hogy csökkentsük a képernyő előtt töltött időt

  1. Töltsük együtt, közösen az időt a digitális térben. Csatlakozzunk a gyerekhez, nézzünk meg, mivel foglalkzik, legyen közös élmény a képernyő előtt töltött idő. Játszhatunk együtt a gyerekkel. Közben kihasználhatjuk, hogy a gyereknek van kedve játék közben beszélgetni, közösen tanulni.
  2. Legyen a lakásban olyan helyiség, ahol teljesen kikapcsolhatunk. Ahol egyetlen képernyő nincs, töltsünk itt minél több időt együtt, közösen. A digitális eszközös használata könnyen függőséget válhat ki, ami sajnos egyre több gyereknél figyelhető meg. Rosszkedvűvé, visszahúzódóvá válhatnak az elektronikai eszközök túlzott használata miatt. Emiatt is rendkívül fontos, hogy legyen olyan hely és program, ahol eszébe sem jut a mobilozás.
  3. Kapcsoljuk ki az összes képernyőt legalább egy órával lefekvés előtt. A nyugodt alvás érdekében ez különösen fontos.
  4. Közösen vásároljuk meg a gyerek életkorához illő videójátékokat. Nézzük meg, milyen az alkalmazásokat tölt le a telefonra, számítógépre. Fontos, hogy a korosztályának megfelelő szoftvereket használjon. Mindig jusson eszünkbe, hogy a minőség az elsődleges a képernyő előtt eltöltött idő esetében is. A videójátékokban való elmélyülés nem ugyanaz, mint a minőségi időtöltés például a nagymamával egy videóhívás közben. Szervezzünk minél több érdekes programot, hiszen akkor eszébe sem jut a mobilt nyomogatni.
  5. Természetesen mutassunk jó példát! Ha mi is egész nap mobilozunk, ne csodálkozzunk, ha a gyerek is ugyanezt teszi. A gyerekek igenis követik a szülői példát, legyünk tehát ebben is következetesek.

Valóságos elfoglaltságok a valódi világban

A tényleges fizikai aktivitás és a szociális interakció továbbra is elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez. Meg kell tanulniuk szórakoztatni, elfoglalni magukat tévé és mobiltelefon nélkül is. Segítsük őket, hogy minél többet találkozzanak kortársaikkal, játszhassanak, beszélgethessenek együtt. A nagyobbaknak közös programokat is szervezhetünk.

Bármennyire is tért hódít a digitális világ, mégis fontos, hogy ne szippantsa be őket teljes mértékben. Hogy képesek legyenek a való életben is önállóan boldogulni, s ne kizárólag a képernyő előtti tevékenységet jelentsék a szórakozást, a kapcsolattartást másokkal. Szülőként mindig tartsuk szem előtt, hogy semmilyen alkalmazás nem pótolhatja a gyerekek közös játékát, vagy akár a könyvek nyújtotta élményt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss