Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Gőzgombóc

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 1 ek kristálycukor
  • 60 dkg liszt
  • 0,5 dl étolaj
  • savanyú lekvár (szilva vagy vegyes, kevéssé folyós)
  • 15 dkg olvasztott margarin
  • darált mák

Elkészítés

    1. A 3 dl tejetakristálycukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk azélesztőt, felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzáöntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, további 1 dl tejet kell még hozzágyúrunk, hogy elég lágy legyen a tészta.
    2. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formálunk belőe.Hagyjuk kelni 1/2 órát.
    3. Ezalatt fogjuk a legnagyobb lábast, valamint a zsírfröccsenést gátló fedőt (ez olyan, mint a nagyon sűrű szövésű drótszitából csináltak volna fedőt, ha ilyen nincs, akkor a patikákban lehet venni olyan 1x1 méteres nagy steril gézlapot, amit akkorára hajtunk, hogy a nagy lábas száját befedje), a lábast félig engedjük vízzel, rákötözzük a gézlapot - vagy szerencsésebbek ráteszik a fröcskölés gátló fedőt -, és felforraljuk a vizet.
    4. Ha a víz már forr, a gézlapra / fröccsenésgátlóra tesszük a gombócokat kb. 2 cm-s távolságra egymástól, és egy tűzálló magas tállal lefedjük. (Célszerű ugyanakkora kerületűt választani, mint a lábasunk, így nem szökik a gőz.)
    5. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd a felső tálat óvatosan leemeljük (a forró gőz felcsaphat és az fáj), a gombócokat evőkanál segítségével leszedjük, és az előzőleg felolvasztott margarinban megforgatjuk, majd a cukrozott mákkal megszórjuk, vaníliaszósszal még fiomabb.

Megjegyzés

Nagyon kiadós és nem túl drága étel, csak kicsit sok idő kell hozzá, mert két adag lefőzése közt üresjárat van... bár addig lehet vasalni, vagy ilyesmi. Másnap is ugyanolyan finom lehetne, csak már nem égetné meg a szádat a forró lekvár... de addigra nem szokott maradni...

MME
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetes

Hozzászólások

porcsi
Családomnak nagyon ízlik, köszönöm. Én annyit módosítottam rajta, hogy híg pudingot főzök hozzá, és azzal meglocsolva tálalom.
mikulindiana
Az anyukám szokta ezt csinálni,csak mi gőzönfőttnek hívjuk!:D
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes