Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gőzgombóc

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • 4 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1/2 dl étolaj
  • savanyú lekvár (szilva vagy vegyes, kevéssé folyós)
  • 15 dkg olvasztott margarin
  • darált mák

Elkészítés

    1. 3 dl tejet cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzáöntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, és hozzáadjuk a maradék tejet, hogy elég lágy legyen a tészta.
    2. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formázunk belőle. Hagyjuk kelni 1/2 órát.
    3. Ezalatt fogjuk a legnagyobb lábast, beleteszünk egy szitát és annyi vizet, hogy a szitát csak a gőz érje. Felforraljuk a vizet, a szitába tesszük a gombócokat, és lefedjük a lábast.
    4. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd kiszedjük mindet, és megforgatjuk a felolvasztott margarinban, majd megszórjuk a cukrozott mákkal. Vaníliaszósszal még fiomabb.

    ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES GŐZGOMBÓC >>> 

    MÉG TÖBB FŐZÖTT TÉSZTA >>> 

    LEKVÁROS FINOMSÁGOK >>> 

Megjegyzés

A zsírfröccsenés gátló fedő olyan, mint a nagyon sűrű szövésű drótszitából csináltak volna, ha ilyen nincs, akkor a patikákban lehet venni olyan 1x1 méteres nagy steril gézlapot, amit akkorára hajtunk, hogy a nagy lábas száját befedje.

Nagyon kiadós és nem túl drága étel, csak kicsit sok idő kell hozzá, mert két adag lefőzése közt üresjárat van... bár addig lehet vasalni, vagy ilyesmi. Másnap is ugyanolyan finom lehetne, csak már nem égetné meg a szádat a forró lekvár... de addigra nem szokott maradni...

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

porcsi
Családomnak nagyon ízlik, köszönöm. Én annyit módosítottam rajta, hogy híg pudingot főzök hozzá, és azzal meglocsolva tálalom.
mikulindiana
Az anyukám szokta ezt csinálni,csak mi gőzönfőttnek hívjuk!:D

Hasonló Receptek

Magazin