Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Focaccia II.

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1,5 dkg friss vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 2,5 dl meleg víz
  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál finomra őrölt só
  • 0,8 dl extra szűz olívaolaj (aminek a fele megy a tésztába, a másik fele meg rá)
  • A tetejére:
  • 1 púpozott teáskanál durva tengeri só

Elkészítés

    Elkészítés: 1.) A tésztát bedagaszthatjuk és megkeleszthetjük kenyérsütőgépben (én így csináltam), vagy hagyományos módon, amit most leírok:
    - A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába, adjunk hozzá egy kevés cukrot, a meleg víz felét, és villával keverjük, amíg az élesztő feloldódik.
    - Pihentessük a keveréket kb. 10 percig - akkor jó, ha krémes állagúvá válik. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.
    - A lisztet tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, majd az élesztős keveréket, végül a maradék vizet. Fakanállal addig keverjük, amíg a massza összeáll, ekkor gyúrjuk gömbbé a tésztát.

    2.) Szórjunk meg liszttel egy gyúródeszkát, és 10 percig kézzel gyúrjuk át a tésztát, hogy egyáltalán ne ragadjon. Ki kell lapítani kézzel, majd egymásra hajtani az oldalakat, majd megint kilapítani, és megint hajtani. Ettől állítólag nagyon könyű lesz majd a tészta - és tényleg!

    3.) Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le ronggyal, és kelesszük még tovább (kb. 1,5 órán át).

    4.) Helyezzük a tésztát olajjal megkent sütőlapra (tepsibe), és kézzel nyújtsuk 30 cm átmérőjű, 1-1,5 cm vastag kör alakra. Ujjbegyünkkel nyomkodjunk bele gödröket, és locsoljuk meg a maradék olajjal, szórjuk meg durva szemcséjű sóval.

    5.) Előmelegített sütőben, 200 fokon, 20 perc alatt megsül.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin