Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bécsi túrótorta III.

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 26 dkg vaj
  • 13 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 75 dkg túró
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 6 dkg keményítő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 db tojás
  • citromhéj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a nyersanyagokból linzertésztát készítünk: a tojásokat egy tálban összedolgozzuk a vajjal, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, csipet sóval, majd lazán hozzágyúrjuk a lisztet és a porcukrot. Amint összeállt, nem gyúrjuk tovább, mert a vaj megolvad, a tészta elázik, sütéskor *égett* lesz. Hűtőben, fóliába csomagolva, legalább 12 órát pihentetjük.

A töltelékhez a tojásokat különválasztjuk, a sárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a keményítőt, a túrót (a túrót - ha szükséges - áttörjük). A tojásfehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrótöltelékhez keverjük.

Egy tortaforma alját és oldalát kibéleljük 3-4 mm vastagra nyújtott linzertésztával, beleöntjük a tölteléket, elsimítjuk. (Az oldalát a tortaforma szélén túl simítjuk, mert a töltelék öntésekor beborulhat a tészta. Amikor sütésre kész, a szélét a peremig igazítjuk.)

140 fokos sütőben hőlégkeveréssel 60 percig sütjük. Az idő leteltével a hőmérsékletet 160 fokra emeljük, 10 percig sütjük.

Legalább 2 órát hűtjük, mielőtt a tortaformát szétbontjuk. Szeletelés után vastagon meghintjük porcukorral. (Esetleg fahéjas cukorral.)
A töltelékbe rakhatunk gyümölcsöt is, de ne vigyük túlzásba, mert lehúzza a tortát (maximum 10 dkg kerüljön bele).

Megjegyzés

Kevésbé gyakorlottaknak néhány jó tanács: Az omlós tésztát nem szabad pihentetés nélkül használni, ilyenkor nyújtásnál reped-törik. A legtöbb szakácskönyv azt írja, hogy a készítésnél a lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a többi összetevőt. Ezzel az a baj, hogy hosszabb ideig melegedik a tészta a kéztől. Én a receptben leírt módit követem, amit cukrászoktól tanultam. Tökéletes. - Endorf

Ezek is érdekelhetnek