Elkészítés: Az élesztőt felfuttajuk kevés tejben a cukorral, kb. 15 perc alatt, majd összekeverjük a liszttel, a sóval, a tejjel, a vajjal (margarinnal vagy zsírral). Addig gyúrjuk, míg rugalmas és sima tésztát kapunk. Lefedve 1/2 árát kelesztjük. Akkor jó, ha a duplájára nőtt. Ezután lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, hosszúkás tömböt formálunk, ezt kb. 14 részre osztjuk, és kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk mindegyikből úgy, hogy a közepük vastagabb legyen. Pereceket formázunk, 15 percig kelesztjük, majd hűtőben 1 órát pihentetjük.
Mielőtt lejárna az 1 óra, felforraljuk a vizet, és nagyon óvatosan beletesszük a szódabikarbónát. A pereceket ebben a forrásban lévő vízben 30 másodpercig úsztatjuk, majd szűrőkanállal kivesszük, és a zsiradékkal kikent tepsire tesszük. Megszórjuk nagyszemű sóval vagy : köménnyel, reszelt sajttal, tökmaggal... Hideg sütőbe tesszük, majd 220 fokon 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre