Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aszalt szilvás kalács

MME MME
2
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók (12 szelethez):
  • A tésztához:
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 2 dl tej
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál rum
  • 8 dkg vaj + a tepsihez
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg kimagozott aszalt szilva
  • 1 evőkanál rum
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • A kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál rum
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1/2 citrom leve (3 evőkanál)
  • 3 púpozott evőkanál porcukor

Elkészítés

Előkészítés: Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, 2 evőkanál lisztet belekeverünk, és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet tálba szitáljuk, a porcukrot, a vaníliás cukrot beleszórjuk. A tojások sárgájával, egy csipet sóval, a citromhéjjal, a rummal, a felfuttatott élesztővel és a maradék langyos tejjel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Közepesen kemény, de nem hólyagos tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen úgy 30 percig kelesztjük. Közben az aszalt szilvát földaraboljuk - egy szemet háromba-négybe vágunk -, a rummal ízesítjük, a fahéjjal, a szegfűszeggel fűszerezzük.

Elkészítés: A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, gömbölyűre formáljuk, és továbbra is letakarva, meleg helyen 20 percig kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán egyenként kb. 35x15 centis téglalappá nyújtjuk a tésztát. Hosszában a közepére egyenletesen szilvát halmozunk, feltekerjük. Ha mindhárom cipó kész, hármas copffonással összefonjuk, és kivajazott tepsire tesszük. Tojássárgájával megkenjük, és 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra, és a kalácsot 35-40 percig sütjük. Előfordulhat, hogy félidőben túlzottan pirulni kezd, ilyenkor borítsunk rá alufóliát. Kihűtjük. Ha kihűlt, a rummal megforrósítjuk a lekvárt, és megkenjük vele a kalácsot. A citromlevet a porcukorral kevergetve kissé megmelegítjük, végül a kalácsra kenjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha a máz megdermedt rajta.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 szelet: 403 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss