Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás-diós kalács

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű volt)
  • 1 felvert tojás
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg (nád) cukor
  • 1 közepes citrom reszelt héja
  • 2 alma hámozva (20 dkg)
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • A kenéshez:
  • 1 felvert kis tojás

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet keverőtálba szitálom, a többi szobahőmérsékletű hozzávalóval tésztát dagasztok. (Az élesztőt csak belemorzsolom!) A kidolgozott tészta tetejét kevés liszttel meghintem, letakarom, langyos helyen a duplájára kelesztem.

A darált dióhoz keverem a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, belereszelem a citrom héját, összekeverem.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára borítom, 2 részre osztom. Egyenként kb. 5 mm vastag téglalap alakú formára nyújtom, megkenem a lekvár felével. Megszórom a dió felével, ráreszelem az alma felét, a széleken kb. 2 cm-t üresen hagyok. Hosszanti oldalán kezdem feltekerni, tekerés közben a két szélét ujjammal benyomkodom.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a rudakat, tojással lekenem, 15 percig langyos helyen pihentetem. Újra lekenem tojással, tetejét több helyen villával megszurkálom a távozó gőz miatt, és hideg sütőbe tolom.

A sütőt 180 fokra (légkeverésre) kapcsolom, kb. 30 perc alatt barnás-pirosra sütöm. Kihűtöm, szeletelem és tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss