Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

A legfinomabb aranygaluska

Hozzávalók

  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finom liszt (+ a szóráshoz)
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojássárgája
  • 8 dkg vaj (olvasztott)
  • A diós töltelékhez:
  • 5 ek dió (darált)
  • 5-6 ek kristálycukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
  • 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

    1. 1 dl langyos tejben 1 ek cukrot elkeverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, egy csipet sót, a tojások sárgáját, a vajat, a maradék 2 dl langyos tejet és végül az élesztős egyveleget. Jól összedolgozzuk a tésztát és szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztjük.
    2. A darált dióhoz hozzáadjuk a cukrot és összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk őket. A tésztadarabkákat egyenként az olvasztott vajba mártjuk és vajazott, lisztezett tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk őket, majd megszórjuk a cukros dióval. Így rétegezzük míg a hozzávalók el nem fogynak, majd a tetejét is megszórjuk a maradék diós keverékkel és szobahőmérsékleten még 40 percig kelesztjük.
    3. 180 °C -ra előmelegített sütőbe kb. 40-50 pericig sütjük. Ha nagyon pirúlna a teteje, de a tészta még nem sült meg, takarjuk le alufóliával! Vaníliasodóval tálaljuk, de önmagában is nagyon finom! 

    ARANYGALUSKA KUGLÓF FORMÁBAN>>> 

    ARANYGALUSKA-MUFFIN VANÍLIASODÓVAL>>> 

    ARANYGALUSKA DIÓVAL, MÁKKAL ÉS MOGYORÓVAL>>> 

Megjegyzés

A kelt tészták közül nekem személy szerint az aranygaluska az egyik nagy kedvencem. Idő igényes az elkészítése, de megéri a fáradozást! :) Nagyon puha, könnyed a tésztája és a pirított dió, valamint a vaníliasodó a tetején egyszerűen tökéletes párosítás! Magában vagy akár egy kiadós leves után is tökéletes választás! ;)

Ízek a konyhámból
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin