Aranygaluska-muffin vaníliasodóval

default user icon
MME
120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • liszt
  • cukor
  • élesztő
  • vaj
  • tojás
  • tej
  • citrom
  • dió
  • tej
  • cukor
  • vanília
  • tojássárgája
  • étkezési keményítő

Elkészítés

  1. Meglangyosítjuk a tejet, belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk 5 percig, hogy felfusson az élesztő. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tojást, a citrom reszelt héját és a sót.
  2. Ha felfutott az élesztő, a lisztre öntjük, és alaposan összegyúrjuk a tésztát a tálban. Lisztezett felületet legalább 8 percen keresztül gyúrjuk, majd egy tálba tesszük, letakarjuk egy konyharuhával, és 30 percig kelni hagyjuk.
  3. A sodóhoz a tojások sárgáját és a cukrot turmixgéppel világosra keverjük, majd beledolgozzuk a keményítőt is. A tejet felforraljuk, és beletesszük a kikapart vaníliamagokat, és finoman megsózzuk. A tejből 3-4 kanállal a cukros sárgájához keverünk, majd folyamatos keverés mellett az egészet a forró tejbe öntjük. Mérsékeljük a lángot, és 1 percig főzzük a krémet. Levesszük a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.
  4. A megkelt tésztát gyúródeszkára tesszük, és óvatosan átgyúrjuk, majd lisztezett felületen 1,5 cm magasra nyújtjuk.
  5. Egy 12 lyukú muffinforma mélyedéseit kikenünk vékonyan vajjal. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félhold alakú formákat szaggatunk a tésztából, és a muffinforma mélyedéseibe tesszük. Megszórjuk a cukrozott dióval, majd rászaggatunk még egy réteg tésztát. Ezt is megszórjuk dióval, és a tetejére egy csipetnyi vajat teszünk. Állni hagyjuk 20 percet, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 18-20 perc alatt készre sütjük. Frissen, a sodóval tálaljuk.

11 BOMBAJÓ KELT TÉSZTÁS RECEPT - AZ ARANYGALUSKÁTÓL A POGÁCSÁIG >>> 

ÍGY LESZ TÖKÉLETES AZ ARANYGALUSKA: A KELESZTÉSTŐL A VANÍLIASODÓIG >>> 

11 HAMIS DESSZERT, AMI PONT OLYAN FINOM, MINT AZ EREDETI! >>> 

Megjegyzés

Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss