5 bevált trükk: így készíts tökéletes cézár salátát!

A friss, ropogós saláta, az ízletes öntet és a zamatos csirkesült hármasa adja meg azt a jellegzetes ízt, ami a cézár salátában egyesül. Imádjuk, de az éttermekben sokszor hanyagul összedobják, kihagynak belőle összetevőket. Ezért érdemes saját kezűleg elkészíteni!

Az olasz születésű séf, Cesare Cardini étterme a mexikói–amerikai határ közvetlen közelében volt. Egy alkalommal a konyha méreteihez képest nagy vendégsereg tért be vacsorára, de a főszakács nem jött zavarba: a meglévő alapanyagokból kreált ízletes salátát. Így született meg a Cézár saláta, amely méltán vált világhírűvé. 


Sajnos sok helyen majonézzel kínálják a cézár salátát, máshol a szardellát hagyják ki belőle, vagy épp pépesítés nélkül, csíkokban teszik a salátába, de voltam olyan étteremben, ahol pörkölthúst dobtak a saláta tetejére - ezt nevezték cézárnak... Ezért ha tökéletes Cézár salátát szeretnél enni, akkor érdemes magad elkészítened. 
Ha nem tudsz hozzá beszerezni római salátát, használhatsz jégsalátát is, de a tökéletes cézár salátából a szardella és a parmezán sajt nem maradhat ki!

1. fontos a frissesség! 

A friss salátaleveleket mindig csak tálalás előtt forgassuk össze az öntettel, különben a levelek elvesztik ropogósságukat.

2. tervezz előre!

Az öntetből készíthetünk egyszerre nagyobb adagot. Befőttesüvegben, hűtőszekrényben 1-2 hétig is eláll.

3. a hús zsírjában forgasd át a kenyeret!

Bármilyen szikkadt kenyér megfelelő a salátához. Még ízletesebb lesz, ha a csirkesütés után visszamaradt zsiradékban sütjük meg fokhagymát, majd a kenyérkockákat.

4. variáld ízlés szerint!

Pulykamellel is finom, de húsmentesen is tálalhatjuk. Vannak, akik tonhallal fogyasztják, de mára elterjedt a garnéla rákkal készült változata is. 

5. csak cseppmentesen!

Fontos, hogy leöblítés után alaposan lecsepegtessük a salátalevelet. A felesleges víz eláztatja az ételt.

A tökéletes Cézár saláta hozzávalói (4 személyre)
2 db tojássárgája
2 tk dijoni mustár
2 db szardella filé
4 gerezd fokhagyma
3 ek citromlé
1 ek reszelt parmezán
1 dl olívaolaj
1 tk Worcester szósz

frissen őrölt bors
2 fej római saláta
2 db csirkemell filé
4 szelet toastkenyér
A tálaláshoz: parmezánforgács

Így készítsd el!

1. Botmixerrel pürésítsük a tojások sárgáját a mustárral, a szardellafilével, 1 gerezd összezúzott fokhagymával, a citromlével és a parmezánnal, és közben cseppenként adjunk hozzá 1 dl olívaolajat. Akkor jó, ha sűrű és krémes. Ízesítsük a Worcester-szósszal, sóval és borssal.

2. Bontsuk leveleire a salátát, és tépkedjük falatnyi darabokra. Tegyük tálba.

3. Alaposan sózzuk és borsozzuk meg a csirkemellet. Forrósítsunk fel 0,3 dl olajat, és közepes lángon süssük rajta ropogósra a húst mindkét oldalán.

4. Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel 0,2 dl olajat. Süssük meg rajta a megmaradt, egész fokhagymagerezdeket, majd vegyük ki őket, és a fokhagymás zsiradékon, a serpenyőt néhányszor megrázogatva pirítsuk meg a felkockázott kenyérszeleteket.

5. Forgassuk össze a salátát az öntettel, majd tegyük tányérra. Hintsük meg a kenyérkockákkal, halmozzuk rá a felszeletelt csirkemellet, és díszítsük a parmezánforgácsokkal.

Ez a változat 45 perc alatt elkészül, és egy adag cirka 567 kalóriát tartalmaz - tehát diétázók is beiktathatják az étrendjükbe. 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin