Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 alapfogalom sütéshez, amit nem árt, ha ismersz

default user icon
MME
Legyen szó hétvégi ebédről, ünnepi vacsoráról, vagy akár csak a hétköznapokról, ha néha bekapcsolod a sütőt, ezeket az alapfogalmakat érdemes ismerned.

Bardírozás

A húsokat sütés előtt baconbe, vagy szalonnába tekerjük, biztosítva ezzel, hogy az nem szárad ki a sütés során. Ezzel a technikával elkerülhetjük a húsok folyamatos sütés közbeni locsolgatását.

Csőben sütés

A megfőtt, vagy megsütött (hal, hús, zöldség) ételeket leöntjük mártással, sajtot szórunk rá, és megpirítjuk forró sütőben ("csőben").

Félig sütés

A húst először kevés forró zsiradékon hirtelen megpirítjuk, hogy "kéreg" keletkezzen rajta, ezután közepesen meleg sütőben egyenletes hőmérsékleten lassan tovább sütjük. A hús külseje átsül, a közepe azonban egy vékony rétegben nyers marad.

Száraz pác

A szárazpácolás során a húst bedörzsöljük sóval, borssal, illetve az általunk kedvelt fűszerrel, majd üvegedénybe, vagy papírba csomagoljuk, és pihenni hagyjuk néhány órát, vagy egy éjszakát, hogy a fűszerek átjárják. Néhányan olajjal is leöntik a fűszerezés után és így pihentetik.

Marinálás

Ízesített folyadékba tesszük ételeinket (más néven pácolunk) leginkább zöldségek, valamint húsok elkészítésénél használjuk, egyrészt azért, hogy az általunk kedvelt ízt kapják ételeink, másrészt azonban a keményebb húsok puhítására is alkalmazzák.

Flambírozás

Az ételt leöntjük alkohollal, például rummal, majd miután az alkohol átmelegedett meggyújtjuk, és így perzseljük tovább ételünket. Fontos, hogy a fogásunknak megfelelő, ahhoz passzoló alkoholt válasszunk, a tökéletes íz elérése érdekében.

Húskötözés

A húsokat, de akár a nagyobb halakat is megszokták kötözni, hogy azok ne veszítsék el eredeti alakjukat sütés-főzés közben, de a töltött húsoknál is alkalmazzák, hogy a töltelék ne essen ki belőle.

Irdalás 

Bőrös húsok, halak sütése előtt alkalmazzák, késsel bevagdossák a hús, hal felszínét. A bőrös húsoknál, mint például a kacsacomb, kacsamell, azért vagdossák be a bőrt, hogy sütés közben az alatta lévő zsír kellőképpen kisüljön, a bőr pedig ropogóssá váljon.

Spékelés

A szárazabb húsoknál szokás alkalmazni, ilyenkor sütés előtt szalonnával megtűzdeljük. Fontos, hogy a húst rostjaival párhuzamosan tűzdeljük. Spékelőtűvel a legegyszerűbb a művelet elvégzése, de ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor egy hosszú, vékony pengésű késsel felszúrjuk a húst, és a keletkezett résen áthúzzuk a szalonnát. Spékelni szoktak még uborkával,fokhagymával, hagymával is.

Felszúrás

Egyben sültek, valamint nagyobb húsok előkészítése töltésre. Hosszú, hegyes pengéjű késsel felszúrjuk a húst, vagyis üreget készítünk, majd megtöltjük.

10 ALAPFOGALOM FŐZÉSHEZ >>> 

5 ZSENIÁLIS KONYHAI TRÜKK, AMIVEL MÉG FINOMABB LESZ AZ ÉTEL! >>> 

6 KONYHAI BAKI, AMIVEL KÖNNYEN ÉTELMÉRGEZÉS ÁLDOZATA LEHETSZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss