hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos-túrós pite

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 27 cm-es piteformához:
  • A tésztához:
  • 32 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
  • 1 db tojássárgája + 1 a tetejére
  • 13,5 dkg kókuszzsír
  • 13,5 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 8 dkg sűrű, krémes tejföl
  • csipet só
  • A túrótöltelékhez:
  • 50 dkg friss házi túró
  • 3 db tojás + 2 fehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál krémes tejföl
  • 1,5 db narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 csapott evőkanál búzadara
  • 5 dkg előzőleg beáztatott, lecsepegtetett mazsola
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájából sűrű, házi vaníliapudingot főzünk. Egy közepes lábosba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt, és habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáöntve a tejet, tűzre téve, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, ne főzzük túl! Félretesszük, hagyjuk, hogy kihűljön.

Míg a puding hűl, elkészítjük a tésztát. A lisztet a sütőporral, a porcukorral és egy csipet sóval egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg, de nem fagyos kókuszzsírt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sűrű krémes tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát. Kettéválasztjuk a tésztát úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütő belső oldalát is béleljük.

A nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütőformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje.

Miután a puding kihűlt, hozzáadjuk a túróhoz, és belereszeljük a citrom és a narancs héjat, beletesszük a búzadarát, a krémes tejfölt, és az egészet kézi vagy gépi habverővel sima krémmé keverjük.

Ha ezzel megvagyunk, hozzákeverjük már csak egy fakanállal a beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát is. Majd a tojásfehérjét felverve a cukor maradékával és egy csipetnyi sóval hozzákeverjük óvatosan, hogy ne törjük össze. Az így elkészült tölteléket rásimítjuk a kinyújtott tésztára.

A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, és villával egyenletesen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben lassan, alacsonyabb hőfokon, kb. 170 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.

Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés

Leírom pár szóval, miért is kell szeretni ezt a sütit. Azért, mert ízletes, puha, omlós a tésztája és könnyű, krémesen lágy a tölteléke. A tésztájához annak ellenére, hogy imádom a vajat, kókuszzsírt használtam, amit nem bántam meg. Igaz, eleinte tartottam tőle, hogy nem lesz jó, de minden félelmem eloszlott, mikor összegyúrtam, és láttam, hogy milyen jól kezelhető tésztát sikerült készítenem vele. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss