Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgabarack

Története

Négyezer évvel ezelőtt Kínából és Észak-Indiából - minden bizonnyal a híres Selyemúton - jutott el előbb Közép-Ázsiába, majd a Római Császárság területére. Termesztése Európában igazán a XVIII. században terjedt el.

Hogyan válasszunk?


Vannak olyan fajták, amelyek élénk narancs árnyalatúak, és „pirospozsgásak”. Ez a szín nagyon vonzó, de tudnunk kell, hogy még érés előtt kialakul. Jobban tesszük tehát, ha a gyümölcshús állaga s illata, s nem pedig színe alapján ítélünk! Fontos, hogy jól válasszunk: az éretlenül leszedett sárgabarack éretlen, azaz kemény és savanyú is marad, nincs ugyanis utóérése.

Hogyan tároljuk?


Az érett sárgabarackot igyekezzünk minél előbb elfogyasztani, már csak azért is, mert nem szerencsés hűtőszekrényben tárolni. A mélyfagyasztást azonban jól tűri: a kimagozott és félbevágott gyümölcsöt tálcán kell fagyasztani, majd zacskózni.

Hogyan készítsük elő?


Ez a magvaváló gyümölcs hihetetlenül egyszerűen változik isteni csemegévé: csak meg kell mosni, s akár egyetlen ujjnyomással kettényitható, kimagozható, azonnal fogyasztható.

Hogyan főzzük?


A sárgabarackot párolhatjuk ugyan gőzben, de ezt csak néhány percig tegyük, hogy húsának tartása maradjon. Citrommal vagy vaníliával ízesített szirupban posírozhatjuk is.

Néhány praktika


Tartsunk meg néhány barackmagot. Diótörő segítségével törjük föl őket, majd csomagoljuk muszlinzacskóba: a kompótoknak, gyümölcsszószoknak és lekvároknak remek mandulaaromát kölcsönöz! Ha sárgabarackos tortát sütünk, elkerülhetjük, hogy a gyümölcs eláztassa a tésztát, ha a félbevágott gyümölcsöket héjukkal lefelé helyezzük rá a tésztára.

Felhasználási javaslat


A finom sárgabarack kompót és lekvár télen egy kis napsütést csempész a konyhánkba!

Miért ne?


A fűszerezett sárgabarack kiváló köret. A félbevágott sárgabarackot kevés vajon és cukorral serpenyőben is átsüthetjük, mi több, például sonkával együtt alufóliába csomagolva sütőben is elkészíthető.

Ismerjük meg jobban!


A nyár folyamán - azaz június közepétől augusztus végéig - különböző fajták váltják egymást. A sárgabarackfajták egy-egy régióra jellemzőek.

Élelmezési ismeretek


Az illatos, üdítő sárgabarack egyike A-provitaminban, azaz karotinban leggazdagabb gyümölcseinknek: 100 gramm sárgabarack 1,5-3 mg-ot rejt magában, ami gyakorlatilag napi szükségletünk 50 százalékát fedezi! Ez a gyümölcs energiában nem túl gazdag, 100 grammra vetítve 47 kcal-t, azaz 196 kJ-t tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egy átlagos méretű sárgabarackra 30 kcal jut. Káluimtartalma kiemelkedően magas (315 mg/100 g), s vasban, rézben és nyomelemekben is gazdag. Ezt a gyümölcsöt éretten kell fogyasztani, ekkor ugyanis rendkívül ízletes, gyümölcscukor/szerves sav aránya optimális, ráadásul tökéletesen emészthető is: lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjait ugyanis az emésztőrendszer remekül tolerálja. A sárgabarack pektintartalma kiemelkedően magas. A pektinek a gyümölcs érése során átalakulnak, s protopektinből (a sejtfalhoz kötődő kemény rost) oldékony s lágy rosttá alakulnak – a gyümölcs húsának állaga is ezzel a folyamattal párhuzamosan változik. Szintén a pektinnek köszönhető, hogy olyan remek lekvár és zselé főzhető belőle! Ha a gyümölcs nem eléggé érett, a lekvár nehezen „áll össze”. Ha azonban a gyümölcs túlérett, nem lesz elég sav ahhoz, hogy a pektin megzselésedjen. Ebben az esetben a sárgabarack-cukor keverékhez egy kis citromlét kell adnunk.