Habos almás kosárkák

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 púpozott evőkanál porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 tojás sárgája
  • A töltelékhez:
  • kb. 1 kg reszelt alma
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 evőkanál gríz vagy zsemlemorzsa
  • A tetejére:
  • 3 tojásfehérje
  • 4 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál étkezési búzakeményítő

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához 30 dkg lisztet a porcukorral és a sütőporral elkeverünk. Hozzáadjuk 1 citrom levét és reszelt héját, majd a tojások sárgáját. Összegyúrjuk, és kinyújtjuk 1 cm vastagságúra.

Rákenjük a következő réteget: a 15 dkg vajat egy tálban kissé felolvasztjuk (kb. 1 percre lefedve, mikro olvasztóprogram, de ne legyen forró és folyós), és belekeverjük a 20 dkg lisztet. A tésztát összehajtogatjuk, és 20 percig pihentetjük.

A töltelékhez a reszelt almát megfőzzük citromlével, a cukorral és a zsemlemorzsával, majd hagyjuk kihűlni. Ez előre elkészíthető. És ízesíthetjük darált dióval, mandulával vagy mazsolával, ízlés szerint.

A tésztát ismét kinyújtjuk lisztezett deszkán, és virág formájú kiszúróval kiszaggatjuk. Majd kivajazott muffinformába rakjuk, és a közepükre teáskanállal kihűlt almás tölteléket halmozunk. Kb. 170 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Közben a habsapkákhoz a tojásfehérjéket a porcukorral és a keményítővel összekeverjük, és nagyon kemény habot készítünk belőle.

A félig sült kosárkákra habzsákkal nyomjuk rá a habsapkákat, és visszadugjuk a sütőbe, 150 fokon sütjük még 15 percig légkeverés mellett. Inkább szárítjuk, és ne hagyjuk megbarnulni a habot.

Ezek is érdekelhetnek

Friss