Aranygaluska IV.

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral.
Hagyjuk felfutni, majd keverjük a lisztbe. Dolgozzuk bele az 5 dkg margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót, majd gyúrjuk galuskatésztává. Hagyjuk másfél órát meleg helyen kelni.

Borítsuk lisztes deszkára, és szaggassuk félhold alakúra.

5 dkg olvasztott margarinba forgassuk bele a darabokat és tegyük be egy margarinnal kikent formába jó szorosan. A sorok közé, tetejükre darált diót szórunk.

Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára, és ízlés szerint vanília sodóval tálaljuk.

Sodó 1: 1 dl tejet felforralunk, beleteszünk 5 tojássárgáját, kristálycukrot, vaníliás cukrot ízlés szerint, és jól elkeverjük. Ha elolvadt a cukor, beleteszünk 1 evőkanál lisztet, majd a tejjel felfőzzük. Besűrűsödik, és kész is!

Sodó 2: 5 dkg vaníliapudingból és 1 l tejből krémet főzünk, melybe 1 rúd vanília kikapart magjait beletesszük, amit aztán 5 dkg cukorral és 2 db tojássárgájával dúsítunk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss