A mézeskalács hozzávalóit egy tálban, a hozzávalók sorrendjében összeöntjük, majd kézzel vagy egy konyhai robotgép segítségével egynemű tésztát gyúrunk belőle.
Ha összeállt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 4 felé vágjuk a tésztát, így könnyebb lesz dolgozni vele. Az egyik darabot a deszkán hagyjuk, a másik hármat felhasználásig hűtőbe tesszük.
A nyújtani hagyott mézeskalács tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, majd tetszőleges karácsonyi formákkal kiszaggatjuk.
A mézeseket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben pontosan 8 perc alatt készre sütjük.
A pohárkrémhez a tejszínt felverjük, a mascarponét, a mézet és a fahéjat beleforgatjuk, és egy pár mézeskalácsot mozsárban, vagy egy zsacskóba téve, sodrófával morzsalékosra zúzunk.
A pohár aljára szórunk a mézeskalács törmelékből, rákanalazzuk a mascarponés krémet, majd újabb adag mézeskalács és krém következik, addig rétegezve, amíg a pohár majdnem teljesen megtelik.
A pohárkrémet fogyasztásig hűtőben tároljuk, tálaláskor felforrósított mézzel, azaz mézkaramellel megcsorgathatjuk.
Nézd meg videón, hogyan készül az ünnepi mézeskalácsos pohárkrém