A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.
Ha a burgonya kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk , majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni, és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.
Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tészta adagokból egyenként gombócokat formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél vagy egész szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk.
Miközben készülnek a gombócok, egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát.
A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük , míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit , majd kiszedjük őket - alaposan lecsepegtetve, egyenesen a pirult zsemlemorzsába. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja szépen a gombócokat. Fahéjas porcukorral hintve tálaljuk.