Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gondolj a télre: készíts isteni finom savanyított cukkinit!

default user icon
MME
A cukkini szezonja sem tart örökké: érdemes előre gondolkodni, és félretenni a téli hónapokra. Többféleképpen tartósítható, attól függően, hogy mit szeretnél készíteni belőle. Mi most egy nagyon egyszerű savanyúság-receptet mutatunk, próbáld ki te is!

Hogy miért jó a cukkini? Mivel kalóriatartalma alacsony, így diétában is bátran fogyaszthatod, viszont tápanyagokban, rostban és vízben nagyon gazdag. Számos jótékony egészségügyi hatása van: többek között jót tesz az emésztésnek, erős antioxidáns és gyulladásgátló. 

A cukkini sokoldalúan felhasználható, így érdemes a szezonon kívülre is bespájzolni belőle nagyobb mennyiséget is akár. A legegyszerűbb fagyasztva eltenni, különböző formában: szeletelve, apróra vágva, pürésítve vagy akár szálakra reszelve. Ezen kívül pácolhatod és savanyúságnak is elteheted: feldobhatod mindenféle fűszerekkel, tehetsz mellé paprikát, paradicsomot, hagymát. 

Savanyított cukkini hozzávalói:

  • 4 db nagyobb cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,8 dl ecet
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 2 ek. friss, apróra vágott petrezselyem
  • 1 tk. friss kakukkfű

Elkészítése:

  1. A cukkiniket megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, levágjuk a végeket és felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük.
  2. Kb. 2 liter vízhez hozzáadjuk az ecetet, ízesítjük a cukorral, a sóval és felforraljuk. Beletesszük a cukkinit, a hagymát és kb. 1 percig főzzük. A zöldségeket kivesszük a léből és a fűszernövényekkel együtt az üvegekbe tesszük.
  3. A levet újra felforraljuk és forrón ráöntjük a zöldségekre úgy, hogy elfedje azokat.
  4. Az üvegeket lezárjuk és hűvös, sötét helyen tároljuk.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

KESERŰ A CUKKINI? EZZEL A MÓDSZERREL MEGSZABADULHATSZ A MELLÉKÍZTŐL!>>> 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss