Hogy miért jó a cukkini? Mivel kalóriatartalma alacsony, így diétában is bátran fogyaszthatod, viszont tápanyagokban, rostban és vízben nagyon gazdag. Számos jótékony egészségügyi hatása van: többek között jót tesz az emésztésnek, erős antioxidáns és gyulladásgátló.
A cukkini sokoldalúan felhasználható, így érdemes a szezonon kívülre is bespájzolni belőle nagyobb mennyiséget is akár. A legegyszerűbb fagyasztva eltenni, különböző formában: szeletelve, apróra vágva, pürésítve vagy akár szálakra reszelve. Ezen kívül pácolhatod és savanyúságnak is elteheted: feldobhatod mindenféle fűszerekkel, tehetsz mellé paprikát, paradicsomot, hagymát.
Savanyított cukkini hozzávalói:
- 4 db nagyobb cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 1,8 dl ecet
- 1 ek. cukor
- 1 tk. só
- 2 ek. friss, apróra vágott petrezselyem
- 1 tk. friss kakukkfű
Elkészítése:
- A cukkiniket megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, levágjuk a végeket és felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük.
- Kb. 2 liter vízhez hozzáadjuk az ecetet, ízesítjük a cukorral, a sóval és felforraljuk. Beletesszük a cukkinit, a hagymát és kb. 1 percig főzzük. A zöldségeket kivesszük a léből és a fűszernövényekkel együtt az üvegekbe tesszük.
- A levet újra felforraljuk és forrón ráöntjük a zöldségekre úgy, hogy elfedje azokat.
- Az üvegeket lezárjuk és hűvös, sötét helyen tároljuk.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
KESERŰ A CUKKINI? EZZEL A MÓDSZERREL MEGSZABADULHATSZ A MELLÉKÍZTŐL!>>>