Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sárgaborsóleves kímélően

5/5

Hozzávalók

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 1-1 közepes szál sárgarépa és fehérrépa
  • 5 dkg zellergumó
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3-4 dkg zsír vagy olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 ek liszt
  • 1 tk őrölt piros paprika
  • 2-3 babérlevél
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • füstölt kolbász, virsli (nálam most mindkettőből egy kevés, de egyféle is jó)
  • petrezselyem
  • A levesbetéthez:
  • 1 db tojás
  • liszt, amennyit a tojás felvesz
  • 1 csipet só

Elkészítés

    1. A sárgaborsót előző este átválogatjuk, beáztatjuk.
    2. Másnap az áztatólevét leöntjük, tiszta, bő vízbe feltesszük főni. A zöldségeket és a hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk.
    3. Felhevített zsiradékon néhány percig magas hőfokon dinszteljük a zöldségeket a hagymával, végül a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Meghintjük a liszttel, kicsit kevergetjük, elkeverjük benne a pirospaprikát, és felöntjük kb. 1,3 liter vízzel. Felforraljuk.
    4. Amint a másik edényben a borsó felforrt, kb. 5 percig főzzük, a keletkezett fehér habot és a vizet leöntjük. A sárgaborsót beleöntjük a csöndesen forrdogáló levesbe (fontos, hogy a leves forrjon, nehogy a borsó megedződjön!). Babérlevéllel, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük, és puhára főzzük.
    5. A kolbászt és a virslit felkarikázzuk, hozzáadjuk a leveshez, majd az apróra vágott petrezselymet is beleszórjuk.
    6. A levesbetéthez a tojást elkeverjük egy csipet sóval, majd hozzákeverünk annyi lisztet, amennyit felvesz. A tésztából a levesben megmelegített kiskanál hegyével kb. borsónyi tésztát szaggatunk a forró levesbe. Rövid ideig lassan forraljuk, majd ha a tészta is megfőtt, lehúzzuk a tűzről, és pár percnyi pihentetés után tálaljuk.

    5 ÉRDEKESSÉG, AMIT TUDNOD KELL A SÁRGABORSÓRÓL 

    HA VAN EGY CSOMAG SÁRGABORSÓD, DE NEM AKARSZ BELŐLE FŐZELÉKET FŐZNI 

    SZEZONÁLIS KEDVENCEINK: SÁRGABORSÓ-FŐZELÉK - A MEGOSZTÓ ÉTEL 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin