Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sárgaborsóleves kímélően

5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 25 dkg sárgaborsó
  • 3-4 dkg zsír vagy olaj
  • 1-1 közepes szál sárgarépa és fehérrépa
  • 5 dkg zellergumó
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • kb. 1 evőkanál liszt
  • őrölt piros paprika
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • aprított petrezselyem
  • füstölt kolbász, virsli (nálam most mindkettőből egy kevés, de egyféle is jó)
  • A levesbetéthez:
  • 1 tojás
  • liszt, amennyit a tojás felvesz
  • (vagy szárított aprótészta)

Elkészítés

    Elkészítés: A borsót előző este átválogatom, beáztatom.

    Másnap az áztatólevét leöntöm, tiszta, bő vízbe teszem fel főzni. A zöldségeket és a hagymát kockákra aprítom.

    Felhevített zsiradékon néhány percig magas hőfokon dinsztelem a zöldségeket a hagymával, végül a zúzott fokhagymával. Meghintem liszttel, kicsit kevergetem, elkeverem benne a pirospaprikát, és felöntöm kb. 1,3 liter vízzel, felforralom.

    Amint a másik edényben a borsó felforrt, kb. 5 percig főzöm, a keletkezett fehér habját leöntöm. A visszamaradt borsót beleöntöm a csöndesen forrdogáló levesbe (fontos, hogy a leves forrjon, nehogy a borsó megedződjön). Ízesítem babérral, borssal, ételízesítővel, puhulásig főzöm.

    A kolbászt, virslit felkarikázom, hozzáadom a leveshez, a petrezselymet is beleszórom.

    A levesbetétnek a tojással elkeverem a lisztet csipet sóval, és a forró levesbe megmelegített kiskanál hegyével kb. borsónyi tésztát szaggatok a levesbe. Rövid ideig lassan forralom, pár percnyi pihentetés után tálalom.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin