Úgy tartják, hogy a ricciarellit akkor szolgálták fel először, amikor Ricciardetto della Gherardesca visszatért kastélyába a keresztes hadjáratokból valahol Volterra közelében. Nem csoda, hogy sokak kedvenc finomságává vált, hiszen ezek a kellemesen lágy, mandulaízű teasütemények egyesek szerint sokkal finomabbak, mint a francia testvérükként emlegetett macaronok, arról nem beszélve, hogy az elkészítés módja sem olyan bonyolult.
A ricciarellit stílusosan desszert borral együtt is fogyasztják, de magában is isteni, hiszen a falatok szinte elolvadnak a szánkban, az intenzív keserűmandula íz pedig szabályosan elvarázsol.
Előkészítés: 30 perc
Hűtés: 8 óra
Sütés: 13 perc
Hozzávalók
- 35 dkg darált mandula
- 22 dkg porcukor
- 0,5 db kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héja
- 1,5 tk. mandulaaroma
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
- 2 db tojásfehérje
- porcukor a forgatáshoz
Elkészítés:
- Összekeverjük egy tálban a száraz hozzávalókat (darált mandula, porcukor), hozzáadjuk a citrushéját is.
- A tojásfehérjét könnyedén felverjük, ráöntjük a cukros mandulára.
- Hozzáöntjük a mandulaaromát, belekaparjuk a vaníliarúd magjait, egynemű tésztává összedolgozzuk. Rudat formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább nyolc órára berakjuk a hűtőszekrénybe.
- Ha letelt a nyolc óra, két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A nyers tésztát mérleg segítségével 24 egyenlő részre osztjuk.
- A gombócokat ellapítjuk, és rombusz alakúra formázzuk (nem szabad nagyon vékonyra formázni, szűk centi magas legyen a tészta).
- Egyesével porcukorba forgatjuk, és rápakoljuk a tepsikre. 175 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt sülnek meg.
Ez a csodakeksz eleinte csak a gazdagok számára volt elérhető finomság költséges hozzávalói miatt, hiszen akkoriban a cukrot és a mandulát szinte aranyáron mérték. Volt időszak, hogy patikák polcaira is felkerült, és gyógyszerek, egzotikus fűszerek mellett árulták.
Ajánljuk még: