Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pizzaszakácsként bujkált a maffia gyilkosságért elítélt tagja

default user icon
MME
Tizenhat éven keresztül álnéven, pizzaszakácsként bujkált Franciaországban a hírhedt ’ndrangheta olasz bűnszervezet oszlopos tagja. A férfi még éttermet is nyitott, ám az igazságszolgáltatás a napokban lecsapott rá.

A 63 éves Edgardo Greco pizzaszakácsként bujkált a hatóságok elől több mint egy évtizeden keresztül Paolo Dimitrio néven. Felvett személyazonosságát annyira jól felépítette, hogy még saját éttermet is nyitott Franciaországban Caffé Rossini Ristorante néven. Dimitrio, aki egyben a hely séfe is volt, akkor azt mondta egy helyi lapnak, hogy a vendéglő megnyitásával egy álma vált valóra, az olasz fogások alapanyagait pedig kizárólag helyi termelőktől szerzi be. 

A Caffé Rossini azóta már bezárt, Dimitriót pedig múlt hét csütörtökön lecsukta a francia rendőrség, egy összehangolt nyomozás eredményeként. Egy DNS-vizsgálatnak köszönhetően hamar kiderült, hogy a séf valójában Edgardo Greco, aki a ’ndrangheta maffia tagjaként 16 évvel ezelőtt lépett meg életfogytiglani börtönbüntetése elől. A férfit egyébként Stefano és Giuseppe Bartolomeo meggyilkolásáért ítélték el, de az 1990-es évek végén egy másik maffiózó gyilkossági kísérlete miatt is keresték. Ezért volt kézenfekvő számára, hogy egy étterem konyhájában próbál új életet kezdeni.

Nem Greco volt az első, aki úgy gondolta, hogy a vendéglátás kitűnő alibi lehet, hogy elbújjon a hatóságok elől. 2021-ben Salvatore Buzzi nyitott Rómában egy hamburgerezőt, az étlap megalkotásánál pedig úgy gondolta, hogy nyerő ötlet a helyi szervezett bűnözés tagjairól elnevezni az ételeket. Buzzi annyira pofátlan volt, hogy gyorséttermében a haveroknak, családtagoknak normál árat számolt fel, míg az ügyészektől, bíróktól, az igazságszolgáltatás embereitől többszörös pénzt kért az ételért.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss