Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Omlós kacsasült portóis meggyzselével

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 db kacsacomb
  • 1 evőkanál baracklekvár
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mokásknál durvára darált színes bors keverék
  • 3-4 ágacska friss rozmaring
  • 1 kiskanál durva szemcséjű só
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1 dl olaj
  • 1,5 kg kacsaháj vagy kacsazsír
  • A körethez:
  • 25 dkg rizs
  • 15 dkg magozott meggy
  • 2 dkg vaj
  • 1 db babérlevél
  • 1 dl Portói
  • 2 db zselatinlap
  • 1-2 csipetnyi szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A kacsacombokat előző nap jól megtisztítjuk, beirdaljuk és bepácoljuk az alábbi hozzávalókkal: a vöröshagymát megtisztítva cikkekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket összetörjük vagy lereszeljük, a rozmaring leveleit lecsipkedjük, aprítjuk, hozzáadjuk a színes borsot, az őrölt köményt, 1 evőkanál lekvárt, 1 kis marék durva szemcséjű sót, hozzáadjuk az olajat, és ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a combokat, majd a dobozt lezárva, a hűtőben pihentetjük másnapig.

Másnap kiolvasztjuk a kacsahájat egy magasabb falú edényben. A combokat kivesszük a pácból, lehúzzuk róluk a hagymadarabkákat, és beletesszük a zsírba úgy, hogy ellepje őket, és lassú tüzön vagy a sütőben, puhára sütjük. Mikor megpuhultak, egy serpenyőben mindkét felüket megpirítjuk, hogy szép színük legyen.

A meggyzseléhez a meggyet a portóival felfőzzük, de vigyázzunk, ne főzzük el a levét, csak annyira forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Ízesítjük 1-2 csipetnyi szerecsendióval. A zselatinlapokat a sokásos módon 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a még meleg meggyhez keverve felolvasztjuk. Kis edényekbe szedjük és hideg helyre tesszük, hagyjuk megdermedni.

A rizst hagyományos módon, sós vízben, egy kis darab babérlevéllel megfőzzük. Mikor megfőtt, lecsepegtetjük, és 2 dkg vajjal elkeverjük.

Tálaláskor a tányérra szedünk egy adag rizst a kacsacomb mellé, és a tetejére a kis edényből rácsúsztatjuk a meggyzselét.

Megjegyzés

A kacsahús úgy a legfinomabb, ha előző nap bepácoljuk és másnap lassú tűzön, bő zsiradékban omlós, illatos sültet készítünk belőle. A savanykás meggy az édeskés portóval fenségessé teszi az omlós kacsahúst.
- veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss