Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagyon finom somlói galuska

MME MME
8 4.7/5
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • A piskótalaphoz:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • A csokoládéöntethez:
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 4-5 kanál víz
  • A vaníliakrémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 kiskanál liszt
  • 1/2 l tej
  • 1 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A töltelék végleges elkészítéséhez:
  • 1,5l dl rum
  • 6 dkg darált dió
  • 6 dkg mazsola
  • 6 dkg barackíz
  • A díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg cukor

Elkészítés

Elkészítés: A hat tojásfehérjéből a 12 dkg cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a lisztet. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és ujjnyi vastagon rákenjük a tésztát. Mérsékelten meleg sütőben szép világosra sütjük. Az így kapott piskótalapot három felé osztjuk, mindegyiket meglocsoljuk rummal. Az egyikre vékonyan rákenjük a csokoládékrémet, majd ujjnyi vastagon a vaníliakrémet, rátesszük a következő lapot, amit darált dióval, mazsolával és rummal, majd ugyancsak vaníliakrémmel vastagon megkenünk. A legfelső lap tetejére rum, csokoládékrém, darált dió kerül, majd az egészet vékonyan megkenjük barackízzel. Egy napra hűtőszekrénybe tesszük, másnap a tálalásnál villával kis galuskákat szaggatunk belőle, egymásra halmozzuk, felvert tejszínhabbal díszítjük, a tejszínhabra még kevés csokoládéöntetet teszünk.

A vaníliakrém elkészítése:
2 tojássárgáját 5 dkg cukorral és 1 kiskanál liszttel kikavarunk. Fél liter tejjel felengedjük. Állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve 1 dkg vajat és 1 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá, amit szintén jól belekeverünk.

A csokoládéöntet készítése:
A 10 dkg cukrot és a másfél evőkanál kakaót 4-5 evőkanál vízzel forrásig főzzük, egészen addig, amíg a cukor teljesen elolvad, ezután felhasználjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss