Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Praktikus
MME
A gyerekekkel való konyhai együttlét meghatározó élménye lehet nem csak az adventnek, de akár a mindennapjainknak is. Ha betartjuk a közös konyhai léthez kapcsolódó szabályokat, akkor több örömet okozhat a családi sütögetés, mint amennyi plusz munkával jár.
Nem is gondolnánk, mennyi nagyszerű testápoló figyel a kamra vagy a hűtő polcán. Tej, citrom, olívaolaj… megannyi alapvető élelmiszer, de a testünk hálás, ha kívülről is jut neki belőlük…
Rengeteg ételhez szükséges valamilyen levesalap. A legtöbb konyhatündér ezt idő hiányában - na meg kényelmi okokból - inkább kockából készíti. Pedig megéri néha fáradozni vele, hiszen ez az alaplé ízlésünknek megfelelően készíthető, sőt: le is fagyasztható.
Sorozatunkban a konyhában keresünk tápláló, tisztító és vitalizáló alapanyagokat, amelyeknek örül testünk és lelkünk. Nem akarjuk lecserélni a jól bevált szépítő- és ápolószereket, de néha jó a természetes alternatíva…
Ha megnézzük a különféle szépségápolási termékeket, legtöbbjük valamilyen zöldség vagy gyümölcs hatóanyagával készül. Miért ne használhatnánk hát mi is zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket vagy egyéb kincseket a konyhából?
A bioboltokban is kapható mosódiót évezredek óta használják mosásra a Távol-Keleten.
Emlékszem, gyerekkoromban minden ősszel felhangzott az utcánkban a Kruuuuuuumpliiiiit vegyeneeeeeeeek, s ilyenkor a házban lakó asszonyok lesiettek az úttesten lassan araszoló platós autóhoz, hogy megvegyék télire a 50 kg krumplit.
A rizs alapélelmiszer, s mint ilyen, remekül használható szinte mindenbe. Készíthetünk belőle levest, tökéletes levesbetét, főételként is megállja a helyét, és híresen jó köret. Sőt még desszertet is készíthetünk belőle. Emellett pénztárcakímélésből is érdemes felfedezni ezt a világ nagy részén mindennapi élelemként használt alapanyagot.
Fel-felüti a fejét az utóbbi időben ez az amerikai filmekből ismert és enyhén félt alapanyag. A sós földimogyorót snackként fogyasztó magyarok számára, nehezen elképzelhető, hogy mogyorót krémesen, süteményekben, kenyérre kenve, lekvárral megfejelve eszik az Újvilágban.
Unod a megunhatatlan lekváros és kakaós palacsintát? Kipróbálnál egy különlegességet? Csúsztatott palacsinta, crepe, flambírozott, sós receptek cikkünkben. Indulhat a palacsintaparti?
Az óvodai és iskolai étkezés nem éppen a vitaminokban gazdag táplálkozásról szól. Sajnos. Cikkünkből megtudhatod, milyen apró változtatásokkal, trükkökkel tudod a megmaradt otthoni étkezéseket gyermeked egészsége érdekébe állítani.
Szinte minden főétel kívánja a savanyúságot, főleg a kiadósabb, magyaros ízvilágú fogások. Egy jó csalamádé, almapaprika vagy savanyú uborka ilyenkor nélkülözhetetlen az asztalról. Elkészítésük nem bonyolult, ilyenkor kimondottan kiadós is. Tudnivalók és receptek cikkünkben!
Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha veszünk egy jó minőségű aszalógépet, és az idénygyümölcsöket, zöldségeket házilag aszaljuk benne.
A padlizsánkrém már-már olyan étel, mint a lecsó vagy a túrógombóc, a bolognai vagy a tiramisu: mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes azért böngészni a receptek és tippek között, mert a legfinomabb padlizsánkrém is továbbfejleszthető!
Rohamtempóban közeledik a bikiniszezon, és ezzel párhuzamosan megérkeztek a piacokra a friss, roppanós tavaszi zöldségek.
A cigarettázás étvágycsökkentő hatású, sőt a nikotinnak anyagcsere-fokozó hatása is van. A leszokáskor a mozdulatfüggőség, a kéznek és a szájnak hiányzó „elfoglaltságot” rágcsálnivalókkal pótoljuk, többet eszünk, sokat nassolunk. Ezek együtt hízáshoz vezethetnek. Előzzük meg!
A tökéletes forma a konyhában is sokszor előkerül. De miért is szeretjük a gombócokat? Mert vidámak, jókedvre derítenek, mert némelyiküket egy falással eltüntethetjük, mert a sima külső mögött meglepő és izgalmas tartalom rejtezik.
Szendvicshez, melegszendvicshez, sült zöldséghez, húshoz, halhoz nagyszerű ízesítő. Egyszerre akár több ízben és nagyobb adagban is elkészíthető, mélyhűtőben hosszan eltartható.
Vannak olyan zöldségek, amelyek kiválóan alkalmasak arra is, hogy megtöltve kerüljenek a tányérra. Mivel általában nem igényelnek túl sok előkészültet, és könnyen arathatunk sikereket velük, a konyhában kevésbé jártasak is nagy kedvvel próbálkoznak elkészítésükkel. S akárcsak a tölteni valóknak, a töltelékeknek is csak a fantáziánk szab határt.
Reggel elindulunk otthonról − sokan étkezés nélkül −, a munkahelyi büfében veszünk egy szendvicset és egy üdítőt, azzal kibírjuk hazáig, vacsorára pedig végre rendesen megtöltjük a bendőnket. Ismerős? Pedig az ebéd - egészségünk megőrzése szempontjából - a főétkezés. Vidd otthonról, hogy egyszerre finom és tápláló legyen!
Kenyeret minden nap, szinte minden étkezéshez eszünk. Legtöbbször frissen fogyasztjuk ropogósan, lágyan. Ám a kenyér megszikkad, és így már kevéssé szeretjük. De egy kis turpissággal új életet adhatunk neki!
A báli szezon kedvenceit ne csak lekvárral kínáld! Igaz, nagyi fánkjánál, házi baracklekvárjánál nincs ízletesebb, de azért időnként nem árt változtatni a bevett szokásokon. A maszkabálok hagyományos édességét számtalan izgalmas recept szerint készítheted el.
Sokan kedvelik, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, bonyolult. Pedig nem az. A szalagtól sem kell megijedni, csak egy apró trükk, és fehér masni díszeleg a csodás, aranybarna, ropogós süteményünk derekán.
Mielőtt végleg megkopaszodnak a fák, és hóval, faggyal és zúzmarával beköszönt a tél, használjuk ki a szép időt, és törjünk ki a négy fal közül! Bóklászásra csábítunk, úticélokat, éttermeket és ötleteket adunk kirándulós cikkünkben. >>>
Sokan nem szeretik a csirkeszárnyat. Kicsi, nem laktató, kevés a hús rajta, nem lehet finoman elkészíteni, csak levesbetétnek jó. Ezek a leggyakrabban elhangzó érvek. Pedig a csirkeszárny kiadós, sőt: olcsó. És rengeteg módon elkészíthető.
Az ecetet már az ókori rómaiak is fogyasztották frissítő italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként. Az ételeket aromásabbá és nem utolsó sorban könnyen emészthetővé teszi.
Egyre divatosabb már nálunk is a kínai csodafőzőedény, a wok. Nem véletlen, mert szinte minden elkészíthető benne, gyorsan, egészségesen, diétásan, és hihetetlenül finoman.