Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Munkahelyi ebéd otthonról

Reggel elindulunk otthonról − sokan étkezés nélkül −, a munkahelyi büfében veszünk egy szendvicset és egy üdítőt, azzal kibírjuk hazáig, vacsorára pedig végre rendesen megtöltjük a bendőnket. Ismerős? Pedig az ebéd - egészségünk megőrzése szempontjából - a főétkezés. Vidd otthonról, hogy egyszerre finom és tápláló legyen!
Mit és hogyan eszel?

Manapság több multinacionális cég a sok munkavállaló miatt üzemeltet munkahelyi éttermet, de nagyon sok helyen emeletenként egy konyhát használhat csak a becsületes dolgozó, ahol megmelegítheti az otthonról hozott ételt. Az ebédidő többnyire 1 óra, ilyenkor sokan kiszaladhatnak a közeli vendéglőbe egy menüre, vagy egy főzelékre a közeli étkezdébe. Van, aki rendeli az ebédet, hogy aztán a számítógép előtt fogyassza el a sok munka közepette. Egy nagy-britanniai felmérés szerint Angliában a dolgozók évente 5,5 milliárd fontot költenek a munkaidő közbeni étkezésre.

Legritkábban jut az eszünkbe, hogy az étel tartalmazza-e a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ám egy régi mondás szerint az vagy, amit megeszel. Ha munkahelyi étteremben vagy a közeli étkezdében ebédelsz, figyelj, mit rendelsz, és ne egyél kapkodva! Az ebéd ne legyen megterhelő, túlságosan laktató, mert visszaveti a délutáni munkakedvet és -tempót, fáradt leszel, elnehezülsz. A megfelelő mennyiségű energiára viszont szükséged van!

Egészségesen, dobozból

A legegyszerűbben úgy tudjuk felügyelni, mi az, amit megeszünk, ha magunk készítjük el. Esténként nem olyan nagy fáradsággal összeállíthatod a másnapi ebédet. Ez az előző napi vacsorából megmaradt étel is lehet, de két-három hétköznapra előre is elkészítheted az adagokat.

Leves, főzelék, grillezett hús salátával, tésztás, rizses vagy krumplis egytálétel kiválóan szállítható a munkahelyre. Nagyon fontos egészséged és a munkához szükséges, friss agyműködés szempontjából a sok folyadék. Kevesebb kávét, inkább több ásványvizet igyál, a  szénsavas üdítők helyett inkább csinálj a konyhában teát. Nassolj aszalt gyümölcsöt, tarts a fiókodban fügét, mazsolát, diót vagy mogyorót.

Praktikusan

Ha több emberrel dolgozunk egy szobában, jól felfogott érdekünkben érdemes kerülni az olyan erős illatú ételektől, mint a hagyma, a fokhagyma vagy a kolbász.

A saláta mindenképpen megoldás: sokféleképpen variálható, dobozban jól szállítható, melegítést sem igényel. Lehet zöldségekkel, grillezett húsokkal, tésztával, rizzsel, krumplival variálni. De egyszerű szendvicset is vihetsz magaddal becsomagolva, egészséges és változatos alapanyagokból! A szendvicsbe tehetsz tápláló töltelékeket: túrót, tonhalat, felvágottat, sajtot, sajtkrémet, sült húst, sült májat, rántottát, főtt tojást, grillezett zöldségeket, bacont, gombát.

Az uborkával és a paradicsommal vigyázz, mert a szendvics átázik tőle! A lédús zöldségeket és a desszertnek való gyümölcsöt külön dobozban érdemes vinni.

Természetesen nem akarunk lebeszélni senkit sem az eddigi jól bevált ebédelési szokásáról. De tudjuk, hogy a szomszéd étterem kínálatát is meg lehet unni, a rendelést sem bírjuk folyamatosan pénztárcával. Ezért egyszerűen praktikus alternatívát kínálunk. Ja, és néhány ebédötletet:


Egészségtudatosnak

Szójacsírás saláta

Hozzávalók: fél fejes saláta, fél karalábé, 1 répa, 3 szem retek, 4 fej gomba, 2 evőkanál szójacsíra, 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál mustár, 4 evőkanál napraforgóolaj, 2 evőkanál napraforgómag, 1 csipet só, cukor, bors

Elkészítés: A salátát mosd meg, és szaggasd közepes méretű darabokra. A kalarábét, a répát és a retket tisztítsd meg, vágd apró darabokra, a gombákat negyedeld. A zöldségeket és a szójacsírát alaposan keverd össze. Az öntethez az ecetet, a mustárt és az olajat jól keverd el, sóval, borssal, cukorral ízesítsd. A szószt öntsd a salátára. A napraforgómagot zsiradék nélkül rövid ideig pirítsd, majd szórd a salátára.

Nagyétkűnek

Csirkés-tésztás saláta

Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 3 evőkanál olaj, 50 dkg csavart tészta, 1 kis konzerv zöldbab, 1 erős paprika, 1 csokor snidling, 1 citrom leve, 3 evőkanál szójaszósz

Elkészítés: Forrósíts fel egy evőkanál olajat, és a csirkemellet süsd piros-ropogósra. Amikor elkészült, vágd falatnyi darabokra, és tartsd melegen. A tésztát sós vízben főzd ki. Közben szűrd le a zöldbabot, az erős paprikát vágd vékony karikákra (aki nem szereti, hagyja ki!). A snidlinget öblítsd le, és aprítsd fel. A tésztát szűrd le, keverd hozzá a húst, a zöldbabot, a paprikát és a snidlinget. A citromlevet keverd el az olajjal, és ízesítsd a szójaszósszal. Minden hozzávalót keverj össze, rá az öntet, és készen is van.

Rohanósnak

Tonhalas saláta

Hozzávalók: 10 dkg kész salátakeverék, 1 paradicsom, 2 retek, 2 szál újhagyma, 1 tonhalkonzerv, só, bors, bazsalikom, balzsamecet, olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A tonhalat összemorzsoljuk, rátesszük. Olívaolajjal, balzsamecettel, sóval és borssal öntetet készítünk, ezzel meglocsoljuk a salátát. Meghintjük bazsalikommal. Variálhatjuk még olajbogyóval, kockázott fetával vagy más sajttal, kukoricával.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss