Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aszalás – érdemes nekilátni

default user icon
SB
Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha veszünk egy jó minőségű aszalógépet, és az idénygyümölcsöket, zöldségeket házilag aszaljuk benne.
Aszalás a múltban

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét. Őseink leggyakrabban napon illetve tűzön aszaltak. A répacukor megjelenéséig hazánkban is a gyümölcsök tartósításának legelterjedtebb módja ez volt, skanzenekben még láthatunk régi aszalókat, sütőkemencéket.

Miért jó az aszalás?

Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja, hiszen míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig felhasználhatjuk az ízletes végeredményt. Az aszalás további előnye, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének.

Mit és hogyan aszaljunk?

Jól aszalható gyümölcsök: alma, körte, kajszi, sárgabarack, szilva, meggy, füge
Zöldségek: paradicsom, gomba, paprika, fehérrépa, sárgarépa, hagyma, tök
Zöldfűszerek: petrezselyem, zeller, kapor, lestyán, citromfű, bazsalikom
Húsok: marhahúst, sertéshúst is lehet aszalni, sőt vannak, akik fehér húsokat és rákféléket vagy akár tonhalat is szárítanak

Az aszalógépekhez adnak részletes használati utasítást, mivel fajtánként eltérnek az aszalási idők. Egyes gyümölcsöket, például a körtét vagy az őszibarackot sokan cukros vízben áztatják aszalás előtt, ezzel növelve cukortartalmát. Almához citromsavas fürdőt, szilvához melegvizes, szódabikarbónás lemosást ajánlanak. Vannak olyan receptek, melyek a zöldségek sóoldatos áztatását javasolják. Megjegyezzük, hogy az ipari aszalás során gyakran többnyire használnak cukros oldatokat, valamint vegyi anyagokat az aszalványok állagának és színének megőrzése érdekében, ezek fogyasztásától érdemes tartózkodni, és mindenképpen elolvasni a csomagolást.

Miben aszaljunk?

Aszalhatunk napon, sütőben vagy házilag összeállított aszalógépben.

A napon történő aszalással az a gond, hogy megfelelő szellőzést kell biztosítani, csak folyamatos melegben végezhetjük, és meg kell védenünk a terményeket a bogaraktól, legyektől. A megfelelő állapot elérése akár napokig is eltarthat.

A sütőben nehézkes lehet a folyamatos szellőzés biztosítása, sütő típusától függően nyitva kell hagynunk az ajtaját, és az aszalási idő nagyon hosszú lehet. Sokszor sokkal drágább így aszalni, mint ha elektromos aszalót használunk.

Talán a legpraktikusabb a tízezer forint alatti áron kapható elektromos aszalók használata, melyek forró levegő és szellőzés elegyével működnek. Az aszalás még géppel sem megy néhány perc alatt, a nedvességtartalomtól és az aszalvány méretétől függően 6-24 óráig tart.
A többtálcás, elektromos aszalógépekkel esős időben is aszalhatunk, és egyszerre akár 5 kg zöldség és gyümölcs is elfér bennük. Kreatív háziasszonyok szárított virágot és agyagedényeket is készíthetnek az aszalógépben.

Sokan az aszalványokat szobahőnérsékleten még „utánszárítják”, hogy a penészedést biztosan elkerüljék. Az aszalt gyümölcs képes felvenni nedvességet, viszont ha teljesen kiszárítjuk, ezt a képességét elveszti. Az aszalványunk akkor van kész, ha megnyomkodva, kettétörve nem enged magából nedvességet, de tapintása még rugalmas.

Az aszalványok felhasználása

A kész aszalványt száraz, hűvös helyen tároljuk. Sokan a vászonzacskós, mások az üveges tárolásra esküsznek. A gyökereket, zöldfűszereket mindenképpen sötét üvegekben érdemes tárolni a kamrában.

Mindenféle aszalt zöldséges és gyümölcsös étel a Mindmegettén >>>


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss