Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Indul a palacsintaparti!

Unod a megunhatatlan lekváros és kakaós palacsintát? Kipróbálnál egy különlegességet? Csúsztatott palacsinta, crepe, flambírozott, sós receptek cikkünkben. Indulhat a palacsintaparti?

Édes palacsinták

Alapreceptek

Édes

Habos édes

Hozzávalók 8 palacsintához:
3 tojás
5 dl tej
1 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
25 dkg liszt

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a tejjel, az olajjal, a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük, majd apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a massza ne csomósodjon össze. A félkész tésztát legalább 30-40 percet pihentetjük. Végül a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük. A szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk. Tölthetjük, vagy a töltelékanyagokkal rétegezve, tortaszerűen is elkészíthetjük.

Kóstold meg az alábbi töltelékekkel!

Diókrémmel, őszibarackkal 

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 édes palacsinta (lásd az alapreceptet)
15 dkg darált dió
6 dkg porcukor + a szóráshoz
1 dl tej
4 nem túl nagy őszibarack 
1 kávéskanál vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A diót összekeverjük a porcukorral, felöntjük a tejjel, és kis lángon, állandóan kevergetve krémmé főzzük. Ha langyosra hűlt, megkenjük vele a palacsintákat. Az őszbarackokat forró vízbe mártjuk, így a héját könnyen lehúzhatjuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Mindegyik palacsinta közepére egy-egy fél őszibarackot ültetünk, és a tészta széleit ráhajtogatjuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A palacsintákat kivajazott tűzálló tálra fektetjük, és lefedve a sütőben átforrósítjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. 

Mákkal, mézzel

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 édes palacsinta (lásd az alapreceptet)
5 dkg porcukor + a szóráshoz
15 dkg őrölt mák
5 dkg méz
1 evőkanál vaj
1 dl tejszín
2 tojássárgája

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A porcukor felét kevés vízzel felforrósítjuk, beleöntjük az őrölt mákot, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a mézet. A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálra egymás mellé rakjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tejszínt kikeverjük a maradék porcukorral és a tojások sárgájával, majd a palacsintákra öntjük. A sütőben átsütjük, és a porcukorral meghintve forrón tálaljuk.

Áfonyalekvárral, túróval

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 habos édes palacsinta (lásd az alapreceptet)
20 dkg áfonyalekvár
10 dkg félzsíros tehéntúró
25 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

Elkészítés: A habos palacsinta alapreceptje szerint elkészítjük a tésztát, 8 palacsintát sütünk belőle. Az áfonyalekvárt kikeverjük a túróval. A palacsintákat ezzel a krémmel megkenjük, feltekerjük, és éles késsel, kissé ferdén, egyforma nagyságú szeletekre vágjuk. A tekercseket szitált zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró vajban hirtelen megsütjük. A porcukorral meghintve melegen tálaljuk.

Kókusszal, ananásszal

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 édes palacsinta (lásd az alapreceptet)
10 dkg cukor
10 dkg kókuszreszelék
1 csomag vaníliás cukor
1 őrölt szerecsendió
1 evőkanál citromlé
10 dkg darabolt ananász, konzerv
1 evőkanál vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. Az ananászt lecsepegtetjük, a gyümölcsöt egészen apróra vágjuk. A cukorból és 2 dl ananászléből (ha nincs annyi vízzel egészítsük ki) cukorszirupot főzünk. Belekeverjük a kókuszreszeléket, a vaníliás cukrot, és mérsékelt tűzön folytonos keverés mellett 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve szerecsendióval és citromlével ízesítjük, majd belekeverjük az ananászdarabokat. A krémmel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, és forró, olvasztott vajjal megkenve tálaljuk.


Különleges édes palacsinták

Alapreceptek

Csúsztatott

Hozzávalók 8 palacsintához:
10 dkg vaj + a sütéshez
8 tojás
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg rétesliszt
5 dl tejszín

Elkészítés: A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Állandóan keverve beleszórjuk a lisztet, és beleöntjük a tejszínt. Simára keverjük, és 15 percig állni hagyjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a pihentetés után a masszába keverjük. Kivajazunk egy serpenyőt, annyi tésztát teszünk bele, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát kapjunk. Ezt az oldalát pirosra sütjük, és vajjal kikent tálra csúsztatjuk. Hasonló módon elkezdjük sütni a következő palacsintát. Az előzőleg megsütött palacsinta teteje ekkor már kissé megszikkadt, és megszórjuk a különböző receptekben megadott alapanyagokkal (dió, csokoládé, lekvár stb.). Így csúsztatjuk rá a második palacsintát. A legtetejére kerülő palacsintát úgy tesszük rá, hogy annak a sült oldala legyen felül. A palacsintatortánkat 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, majd ízlés szerint mártásokkal, cukorral meghintve tálaljuk.

Francia (Crépe) 


Elkészítés:
 A lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, majd apránként hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat. Csomómentesre keverjük, beleöntjük a konyakot, csipetnyi sót, és finom szűrőn átszűrjük. A masszát 2 órán át hideg helyen pihentetjük. Sütés előtt híg legyen a massza, ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk. Kivajazunk, felforrósítunk egy sütőserpenyőt, és 2 evőkanálnyi masszát öntünk bele. Sütés közben egy kis darab vajjal kenjük meg a serpenyő oldalát. Közepes lángon 1-1 percig sütjük a palacsinták mindkét oldalát.

Kóstold meg az alábbi töltelékekkel!

Túrókrémmel, mazsolával

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
1 evőkanál mazsola 
2 tojás 
6 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor 
1 kávéskanál reszelt citromhéj 

A tésztához:
2 tojás 
12 dkg liszt 
2 dkg cukor
2 dl tej
olaj a sütéshez 

Elkészítés: A töltelékhez villával alaposan összetörjük a túrót. Kevés vízbe beáztatjuk a mazsolát. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és összekeverjük a túróval. A mazsoláról leöntjük a vizet, és a masszába keverjük. Letakarjuk, a hűtőbe félretesszük. A tésztához a tojások sárgáját, a lisztet, a cukrot, a tejet 1 csipet sóval simára kikeverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, és lazán a tésztába keverjük. Sűrű masszát kell kapjunk, ami sütéskor nem folyik szét! Palacsintasütőben, nem túl forró olajon, evőkanállal kicsi, vastagabb korongokat alakítunk ki, és mindkét oldalukat kíméletesen megsütjük. A megsült tallérokat tányérra tesszük, rákanalazzuk a túrókrémet, és citromfűvel díszítve tálaljuk.

Gesztenyével, dióval

Hozzávalók:
8 csúsztatott palacsinta (lásd az alapreceptnél)
4 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
3 cl rum
5 dkg darált dió
5 dkg porcukor

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját. A gesztenyemasszát a rummal ízesítjük, áttörjük. A diót összekeverjük a porcukorral. Elkezdjük sütni a palacsintákat. Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és az alapreceptnél leírtak szerint megsütjük a palacsinta egyik oldalát, majd kivajazott tálra csúsztatjuk. A tetejére nyomunk kevés gesztenyemasszát, villával elegyengetjük. Megszórjuk kevés dióval, majd következhet a következő palacsinta. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé borítjuk a „tortára”. A sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és cikkekre vágva kínáljuk.

Eperrel, likőrrel

Hozzávalók: 
8 csúsztatott palacsinta (lásd az alapreceptnél)
2 evőkanál vaj
60 dkg eper (fagyasztott)
5 cl likőr
5 dkg porcukor
1 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját. Az epret hagyjuk kiengedni, majd meghintjük a cukorral, a likőrrel, és villával kissé összetörjük. Elkezdjük sütni a palacsintákat. Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és az alapreceptnél leírtak szerint megsütjük a palacsinta egyik oldalát, majd kivajazott tálra csúsztatjuk. A palacsintát megszórjuk vaníliás cukorral, kevés epret teszünk rá, majd következhet a következő palacsinta. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé borítjuk a „tortára”. A sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és cikkekre vágva, tejszínhabbal kínáljuk.

Csokoládéval, mogyoróval


Elkészítés:
 Az alaprecept szerint elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját. A töltelékhez az őrölt mogyorót összekeverjük a porcukorral.  Elkezdjük sütni a palacsintákat. Nem túl forró, kivajazott vagy olajozott palacsintasütőbe tesszünk egy merőkanálnyi masszát (kb. 4-5 mm vastag tészalapokat kell kapnunk), megsütjük az egyik oldalát. Tálra csúsztatjuk, és megkenjük lekvárral. A következő palacsintát is megsütjük, amikor kész, a lekvárosra csúsztatjuk, és megszórjuk a cukros mogyoróval. A következő rétegre csokoládét reszelünk. A rétegezést ismételjük, amíg elfogy a tészta.  A tetejére reszelt csokoládé kerüljön. Szeletelve tálaljuk. Adhatunk mellé vaníiliaöntetet vagy tejszínhabot is.

Mandulával, flambírozva

Hozzávalók: 
8 francia palacsinta (lásd az alapreceptnél)
10 dkg vágott mandula
8 evőkanál tojáslikőr
6 dkg vaj
4 evőkanál porcukor
1 dl rum

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. A palacsintákat megtöltjük a mandulával, meglocsoljuk tojáslikőrrel, és kétszer összehajtjuk, azaz háromszögletűre hajtjuk. A serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a palacsintákat. Vastagon megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk a rummal, és meggyújtjuk. A rövid flambírozás alatt a cukor kissé karamellizálódik. Azonnal tálaljuk.

Crepes Suzette

Hozzávalók: 
8 francia palacsinta, a tészájába 1 naracs reszelt héját keverve (lásd az alapreceptnél)
2 narancs leve
1 citrom leve és reszelt héja
3 evőkanál narancslikőr (Grand Marnier)
10 dkg  cukor
10 dkg vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. Nem baj, ha egy kicsit vastagabb! A mártáshoz a narancslevet összekeverjük a citrom levével és héjával, valamint a likőrrel. Egy serpenyőben a cukrot 1 evőkanál likőrös keverékben felolvasztjuk és aranybarnára karamellizáljuk. A vajat kockára vágva hozzáadjuk, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Beleöntjük a likőrös keveréket, és addig melegítjük, míg a karamell teljesen megolvad. A palacsintákat négybehajtjuk és beletesszük a karamelles lébe. Belenyomkodjuk és 1 percig melegítjük, amíg a mártás forrni kezd. Tányérra rakjuk, azonnal tálaljuk.

Gyümölccsel, krémmel, tálban sütve

A krémhez:
5 tojás
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, és 8 palacsintát sütünk. A töltelékhez a túrót áttörjük. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vaníliát, és összedolgozzuk a túróval, valamint az aszalt gyümölcsökkel. Végül a fehérjehabot is lazán beleforgatjuk. A töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, kettévágjuk, majd kivajazott hőálló tálba tesszük. A krémhez a tojások fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral. Beledolgozzuk a citromhéjat, a tejfölt, végül a fehérjehabot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A krémet ráöntjük a palacsintákra, és a sütőben pirosra sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. 

Sós palacsinták 

Alapreceptek

Sós


Elkészítés:
 A tojást mély tálba ütjük. Hozzáöntjük a hideg tejet, egy csipet sót, és habverővel kikeverjük. Apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a tészta ne csomósodjon össze. A szükséges tejmennyiség felét szénsavas ásvány- vagy szódavízzel helyettesíthetjük, amit a tejjel elkevert tésztához fokozatosan hozzáöntünk, majd simára keverjük. A massza tejszín sűrűségű legyen. A kész tésztát legalább félórán át pihentetjük. Sütés előtt az olajat is belekeverjük, és palacsintasütőben vagy  bevonatos serpenyőben vékony palacsintákat sütünk.

Habos sós

Hozzávalók 8 palacsintához:
3 tojás
5 dl tej
25 dkg liszt
1 evőkanál olaj

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a tejjel, az olajjal és egy csipet sóval elkeverjük, majd apránként beleszórjuk a lisztet, állandóan keverve, hogy a massza ne csomósodjon össze. A félkész tésztát legalább 30-40 percet pihentetjük. Végül a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük. A szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk. Tölthetjük, vagy a töltelékanyagokkal rétegezve, tortaszerűen is elkészíthetjük.

Kóstold meg az alábbi töltelékekkel!

Póréhagymával, sajttal

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 habos sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
40 dkg gouda sajt
1 vastagabb póréhagyma
3 tojássárgája
4 dl tej
10 dkg liszt
1 evőkanál vaj

Elkészítés: A habos palacsinta alapreceptje szerint elkészítjük a tésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. 15 dkg sajtot finomra, a többit durvára lereszelünk. A póréhagymát jól megmossuk, megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, a forró vajon 5 percig pároljuk. A tojássárgáját a tejjel, a finomra reszelt sajttal és a liszttel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a pórét is. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A palacsintákat a forró pórékeverékkel vastagon megkenjük, feltekerjük, a durvára reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőben átforrósítjuk.  

Burgonyával, sndilinggel

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
25 dkg burgonya
1 késhegynyi reszelt szerecsendió
8 dkg vaj
2 dl tejföl
2 evőkanál finomra vágott snidling

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és a tejföl kétharmadával összetörjük vagy botmixerrel sima pürévé keverjük. A szerecsendióval, sóval, őrölt fehér borssal fűszerezzük, végül belekeverjük a snidlinget. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A krumplimasszával a palacsintákat megtöltjük, a maradék tejföölel megkenjük, és a sütőben átforrósítjuk.

Lecsóval, virslivel

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
1 nagy fej vöröshagyma
40 dkg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
5 evőkanál olaj
1 evőkanál fűszerpaprika
2 pár virsli
2 evőkanál vágott snidling

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A hagymát meghámozzuk, összevágjuk. A paprikát, a paradicsomot megmossuk, felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Megsózzuk, és fedő alatt félpuhára pároljuk. A debrecenit karikákra vágjuk, hozzákeverjük, lefedjük, és a lecsót készre főzzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lecsóval a palacsintákat megtöltjük, a snidlinggel megszórjuk, és a sütőben átforrósítjuk. 

Juhtúróval, spenóttal

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
20 dkg juhtúró
15 dkg mélyhűtött paraj, kiengedve
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
1,5 evőkanál vaj

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A parajpürét lecsepegtetjük, és a fokhagymával, 2 evőkanálnyi felforrósított vajon megpároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük a juhtúróval és 2-3 evőkanál tejföllel. Sózzuk, bosrozzuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A töltelékkel a palacsintákat megtöltjük, a maradék vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Leöntjük a maradék tejföllel, és a sütőben átforrósítjuk.

Padlizsánnal, majonézzel

Hozzávalók:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
50 dkg padlizsán
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál majonéz
3 evőkanál olaj

Elkészítés: A padlizsánt megtisztítjuk, A padlizsánt 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a héja megrepedezik, majd deszkára téve fa-, vagy műanyagkéssel lehúzzuk a külső, sötétlila héját, és a húsát apróra vágjuk vagy botmixerrel pürésítjük. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olajban világossárgára pirítjuk, rátesszük a padlizsánt, megsózzuk, és néhány percig pirítva pároljuk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a majonézt is. Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat a padlizsános töltelékkel megkenjük, és azonnal tálaljuk, mivel a majonéz miatt nem célszerű melegíteni.

Sonkával, paprikával

Hozzávalók 8 darabhoz:
8 sós palacsinta (lásd az alapreceptet)
2 evőkanál mustár
8 nem túl vékony szelet füstölt sonka
1 piros húsú kaliforniai paprika
2 evőkanál vágott, friss kapor vagy más zöldfűszer

Elkészítés: Az alaprecept szerint elkészítjük a palacsintatésztát, 8 palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat vékonyan megkenjük a mustárral (ha túl sűrű a mustár, 1-2 ek. vízzel hígítjuk). Mindegyikre ráterítünk egy-egy szelet sonkát, és megszórjuk a kimagozott, apróra vágott paprikával.  A palacsintákat feltekerjük, és vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket 8 nyársra szúrjuk, és a zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss