Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyoróvaj, az amerikai kedvenc

Fel-felüti a fejét az utóbbi időben ez az amerikai filmekből ismert és enyhén félt alapanyag. A sós földimogyorót snackként fogyasztó magyarok számára, nehezen elképzelhető, hogy mogyorót krémesen, süteményekben, kenyérre kenve, lekvárral megfejelve eszik az Újvilágban.

Ahhoz azonban, hogy nagy mogyoróvaj-kedvelő nemzeteket találjunk, nem kell Amerikáig menni. Ennek a krémes finomságnak, ahogy ők hívják a mogyorósajtnak (pindakaas) bizony a hollandok is nagy fogyasztói. Hollandia mellett Törökországban, Angliában, Kanadában is tömegesen hódolnak a földimogyoróból készített krémnek.

Amerikában évente nagyjából másfél kilónyi mogyoróvajat esznek meg fejenként az állampolgárok. Ami krémben minimum 90%-nyi mogyoró kell legyen. Se tartósítószert, se színezéket nem használnak, hanem egy kevés plusz olajat, sót és cukrot adnak a darált földimogyoróhoz.

A mogyoróvaj fajtái

A mogyoróvajnak alapvetően két válfaja létezik: a smooth és crunchy. Avagy teljesen krémes (smooth, ejtsd: szmúsz) és az enyhén darabos (crunchy, ejtsd: kráncsi).

Az adott állagon belül azonban már sokféleképp ízesítik, készítenek juharsziruppal, mézzel, fehércsokoládéval édesített, étcsokoládéval árnyalt, fahéjjal és mazsolával gazdagított fajtákat is.

A sztori

A mogyoró régóta étkezésünk részét képezi, a mogyoróvaj mégis újszülött találmány. A Dél-Amerikában őshonos mogyorót az Újvilág felfedezése után hozták a felfedezők Spanyolországba. Innen terjedt tovább, s alakultak ki termőterületek Afrikában és Ázsiában. Az amerikaiak mogyoróvaj iránti szenvedélyének kezdete nagyságrendileg az 1860-as évekre, a polgárháború idejére tehető. Ekkor szolgált jó és kalóriagazdag ellátmánynak az amerikai mogyoró.

A XIX. század végén, a nagy egészségguru, Mr. Kellogg kísérletezett a mogyoróvajjal, mint vegetáriánus fehérjeforrással, s készített a mogyoróvajra már emlékeztető pasztát az amerikai mogyoróból. A Kellogg fivérek szabadalmaztatták is a – nem pörkölt mogyoróból készített – vajukat, de aztán a gabonaféleségekkel való üzletelés lefoglalta őket, így a mogyoróvaj nem itt kezdte világhódító útját. A Kellogg cégnél alkalmazásban álló Joseph Lambert azonban látott fantáziát a dologban, saját gyártmányú darálókkal próbálta még krémesebbé tenni a mogyoróból nyert pasztát, felesége pedig megalkotta a mogyorós ételek szakácskönyvét.

Az iparosodás fejlődésének köszönhetően a XX. század elejére már nem kézzel szedték a mogyorót, így a betakarítható mennyiség is megsokszorozódott. A mogyorótermesztés fellendítése és a mogyoróvaj kialakítása a híres amerikai botanikus, Carver nevéhez kötiődik.

Az alapvető élelmiszerek hasznosításában fantáziát látó tudós több mint 100 mogyorót felhasználó receptet hagyományozott az utókorra. Ezek között a receptek között találhatóak kozmetikum előállítására vonatkozóak, de többek között itt tesz említést a mogyoróvajról is. Meg kell említenünk, hogy ennek az úriembernek a felfedezése volt többek között a linóleum, a borotvakrém, az instant kávé is.

A mogyoró annyira része Amerikának, hogy már két mogyoróföld-birtokos is elnök lett: Jefferson és Carter.

Az első, klasszikusnak számító mogyoróvajat 1904-ben a St. Louis-i világkiállításon mutatták be, C. H. Sumner jóvoltából. Ezután kezdődött a mogyoróvaj nagyipari előállítása. A ropogós verzióra azonban viszonylag sokat kellett várni: 1932-ben dobták piacra.

A mogyoróvaj kiváló B-komplex és E-vitamin forrás, valamint antioxidáns tartalmának köszönhetően eredményesen veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen.

A mogyoróvajat úgy állítják elő, hogy a kibontott, belső héjától még nem megszabadított mogyorót kemencékben megpörkölik, majd kefékkel letakarítják, leválogatják, majd darálóba kerül, ahol megőrlik, és cukorral, sóval gazdagítják.

Mogyoróvajas keksz csokoládémorzsákkal

Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliás cukor
14 dkg cukor
0,5 dl tej
1 kávéskanál sütőpor
1 tojás
15 dkg darabos mogyoróvaj
20 dkg rétesliszt
5 dkg 50%-os csokoládé

Elkészítés: A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a vaníliás cukrot, a mogyoróvajat, a tojást, a sütőporos lisztet és a pici tejet. Alaposan elkeverem. A fél táblányi csokoládét apróra vágom, és a tésztához adom. Egy nagyobb gáztepsit sütőpapírral kibélelek, erre kanalazom a tésztát, amit utána egy vajazó késsel vagy kézzel ellapítok. 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütöm. Amíg kihűl, a tepsin hagyom. 12 keksz lesz belőle.

Mogyoróvajas krémleves

Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
1 közepes vöröshagyma
2 szál zellerszár
5 dl alaplé
2 teáskanál citromlé
só (opcionális)
2 maroknyi sós földimogyoró
1,5 evőkanál mogyoróvaj

Elkészítés: A vajon megdinsztelem a hagymát és a felszelt zellerszárat. Felöntöm az alaplével, belekeverem a mogyoróvajat, és egy 10 percig hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Citromlevet facsarok bele, sózom, ha úgy érzem, és egy kevés sós mogyoróval díszítve tálalom.

Mogyoróvajas keksz recept >>>

Madártej mogyoróvajas szósszal >>>
 

Ezek is érdekelhetnek

Friss