Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Arcápolás a konyhából

Ha megnézzük a különféle szépségápolási termékeket, legtöbbjük valamilyen zöldség vagy gyümölcs hatóanyagával készül. Miért ne használhatnánk hát mi is zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket vagy egyéb kincseket a konyhából?

Természetesen nem az a célunk, hogy lebeszéljünk bárkit is kedvenc arckréméről, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor jól jön egy kis praktika és kreativitás…

Arclemosó

Ha elfogyott a kedvenc arclemosónk, vagy épp utazás alkalmával otthon felejtettük, tökéletesen megteszi a tej vagy a tejszín is. Nem véletlenül hívják arclemosótejnek ezt a kozmetikumot… Gyönyörűen megtisztítja mindkettő a bőrt, ugyanakkor táplálja is.

A szemkontúr környéke érzékenyebb terület, ezt vattapamacsra cseppentett olajjal (napraforgó, olíva) tisztítsuk meg.

Kerüljük a sovány tejet vagy tejszínt, hiszen éppen a zsiradék tisztítja és táplálja leginkább a bőrt!

Hogyan használjuk?

Először is ne hidegen. Tegyük 10 másodpercre mikróba, vagy a kezünk között melegítsük testhőmérsékletűre. A tejjel vagy tejszínnel néhány percig masszírozzuk az arcunkat, majd öblítsük le vízzel vagy egy nedves vattával töröljük le.

Miután a szemünket megtisztítottuk az olajos vattával, öblítsük le langyos vízzel, majd törölközővel finoman itassuk fel a nedvességet.

Arctonik

Az arcbőrt felfrissítő, feszesítő kozmetikumokat is találunk a konyhában. A keleti desszertekhez vagy limonádékhoz használatos rózsavíz vagy narancsvirágvíz ugyanolyan jótékonyan hatnak a bőrre, mint amilyen finom aromát adnak a süteményeknek. A rózsavíz összehúzza a pórusokat, ráncmegelőző hatása is van, a narancsvirágvíz pedig nyugtatja a bőrt, és segít a bőr szárazságának megszűntetésében. Némely teafilter is remek másodszolgálatot tesz ilyen esetekben… A levendula és a menta a zsíros, a hárs a normál, a verbéna pedig a száraz bőrre való.

Kerüljük az aromákat, csak természetes, 100%-ban természetes alapanyagokat használjunk.

Hogyan használjuk?

Ha van otthon arcgőzölőnk, abba is csepegtethetünk egy keveset a rózsa- vagy narancsvirágvízből, de tökéletes megoldás az is, ha vattát benedvesítünk velük, és ezzel töröljük át az arcunkat. Ha a fent említett gyógyteák valamelyikét isszuk, akkor a már kiáztatott filtert 1 napon belül felhasználva érhetjük el a kívánt tonizáló hatást.

Arcradír

Hetente egyszer érdemes eltávolítani az arcbőrről az elhalt hámsejteket, mégpedig a lehető legszelídebb módon. Ehhez minden esetben valamilyen radírozó anyagot (cukor, só, darált kávé, kókuszreszelék…) és kevés olajat használjunk, amely segíti a tisztító anyag mozgását, csúszását a megnedvesített arcbőrön.

Kerüljük a túlzott vagy erőteljes dörzsölést, ettől csak kivörösödik a bőrünk, ugyanakkor megsértjük a finomszövetű arcbőrt.

Hogyan használjuk?

Keverjünk össze 2 kávéskanál finom barnacukrot 7-8 csepp olajjal (olíva, mandula), és a megnedvesített arcbőrt finoman masszírozzuk végig, majd öblítsük le langyos vízzel.

Pakolások

A zöldségek és gyümölcsök között rengeteg bőrtáplálót találunk, válassza mindenki a saját bőrének leginkább megfelelőt.

Kerüljük az állott, fonnyadt zöldségeket, és természetesen sose használjunk olyan alapanyagot, amelyik valamilyen elkészített ételből megmaradt…

Hogyan használjuk?

Megtisztítjuk, aprítjuk, keverjük, felvisszük a megtisztított bőrre, kikerülve a szemkontúrt, majd néhány perc után leöblítjük. Esetleg valamilyen tonizálót használhatunk utána.

Száraz bőrre: kevés avokádót néhány csepp olajjal (olíva, mandula) összekeverve felvisszük a bőrre, majd 15 perc után leöblítjük.

Pattanásos bőrre: a paradicsomot vékony karikákra vágjuk, a bőrre simítjuk, és 20 percig hagyjuk hatni, majd leöblítjük a bőrt.

Fáradt bőrre: zsíros joghurtot elkeverünk mézzel, és ezt visszük fel a bőrre. 10 perc után leöblíthetjük langyos vízzel.

Zsíros bőrre: 1 csomag instant élesztőt langyos vízben elkeverünk, felvisszük a bőrre, majd hagyjuk megszáradni. Ezután óvatosan lemossuk. Pürésített eperrel is próbálkozhatunk, remek a zsíros bőrre.

Szemkontúr:
az uborkakarika nem legenda. :) Vitaminokban gazdag, táplál és vitalizál. Kevert bőrűek akár az egész arcukon is kipróbálhatják, nagyszerű hatást érnek el vele!

Táskás, fáradt szem: a használt teafiltert (kamilla, hárs, citromfű) hűtőbe tesszük, majd hidegen 10 percre a szemekre helyezzük. Volt táska, nincs táska!

Sorozatunkat hamarosan test- és hajápolással folytatjuk!

Ezek is érdekelhetnek

Friss