Mitől lesz szalagos a fánk? Fánksütés lépésről lépésre!

Sokan kedvelik, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, bonyolult. Pedig nem az. A szalagtól sem kell megijedni, csak egy apró trükk, és fehér masni díszeleg a csodás, aranybarna, ropogós süteményünk derekán.

A kezdő háziasszonyok nem szívesen fognak "bonyolult" ételek, kelt tészták készítésébe. Aggodalmaskodnak, hogy nem kel majd meg a tészta, "szalonnás" marad, vagy nem sül át kellőképpen, netán összeesik vagy leragad. A fánksütésről sokan azt mondják, nehéz, és ha mégis sikerül, nem biztos, hogy szalagos lesz, pedig éppen az benne a pláne. Az alábbian részletesen megmutatjuk a fánk sütését, azt az elkészítési módot, ahogyan egészen biztosan sikerülni fog!

A tuti jó recept

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só

Fánksütés lépésről lépésre

1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.

 


 

 

2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.

 

 

 

3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük. 


 


 

 

4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.

 


 


 

5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és mégegyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
 

 


 

 

6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.


 



 

 

7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.    


 

 

 

8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.


 

 


9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.



 

 

 

10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.
 

 



 

11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható. 

 

 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

buksz39 2 évvel ezelőtt
A gusztosos és szép fánkot egy gyönyörü fehér szallag veszi körül. A fenntiektől eltérően én nem rétegelem a tésztát, de így is nagyon szép gyürüje van a fánknak. / lásd: 2012. jan.14./
Haszusz 2 évvel ezelőtt
A sütés módjában Gastroguy hozzászólása a jó. Szerintem is több tojássárgája és rum! Fontos, hogy a hozzávalók egyforma hőmérsékletűek legyenek, a lisztet és a nyujtódeszkát már előző este bekészítem a konyhába. Érdemes átszitálni a lisztet, könnyebb lesz a tészta. A tej mennyisége függ a liszttől, langyosítok még pluszban tejet és azzal pótolom ha úgy kivánja a tészta állaga. A dagasztást érdemes kézzel végezni, emelgetni és nem dögönyözni. Ez nem nehéz, mert lágyabb tészta mint pl. a kenyér. Ettől szép selymes hólyagocskák lesznek rajta. Semmi hajtogatás, nem szabad a tésztának megfázni, kellően melegnek kell lenni az olajnak de vigyázni hogy meg ne kapja a tésztát, mert az összerántja és tényleg nem sül át. Szalagos lesz, csak bátran kezdjetek hozzá! Jó farsangolást!
fruttika 3 évvel ezelőtt
Pontosan így van gastroguy ahogy le írtad. :)
andreja05 4 évvel ezelőtt
Egy kis rum vagy pálinka jót tesz a kelt tésztának...
gastroguy 4 évvel ezelőtt
Jaj nekem, micsoda megvezetés! Nem kell hajtogatni, nem attól lesz szalagos! Ha bő, forró olajban sütöd, a fánk jó magasra megkel sütés közben. Ettől a fajsúlya jóval kisebb lesz, mint az olajé, és feljön az olaj tetejére, mégpedig úgy, hogy több mint fele az olaj szintje fölé kerül! Hiába fordítod meg, ugyanúgy több mint fele kilóg az olajból. Tehát körben középen lesz egy keskeny sáv, ahol nem az olaj, hanem csak a kisugárzó hő süti meg, ami gyengébb, tehát ott világosabbra sül! Ennyi! Lényeg a jó kelés, bő és forró olaj!
Encike10 4 évvel ezelőtt
Attól válik szalagossá, hogy a sütést mindig azzal az oldalával kezdjük, ami felül van kelesztéskor.(lehet egy lyukat nyomni a tetején).Szép, lassan, bő olajban kell sütni, akkor nem nyers a belseje.Amúgy tényleg \"elbír\" több tojást.2 sárgája,+1 egész.A megmaradt fehérjéből habot verek, s belekavarom a baracklekvárt .Így \"habos fánk a jutalom\".
losonczki 5 évvel ezelőtt
Én is elkészittetem ,de sajnos nem sült meg a belseje,szeretném megkérdezni mit rontotam el.szépem megkell,minden ugy csináltam ahogy levan irva.ha lenne valaki szives irja már meg mit csináltam rosszul.Elöre is köszönöm.
Pintérbangyi 5 évvel ezelőtt
apinter32@gmail.com
kutyaas 6 évvel ezelőtt
Begyúrtam, most kelesztem. Eddig bíztató, szép a tészta, lágy, remélem szépen is fog sikerülni. :)
bathoryeva 6 évvel ezelőtt
Nagyon jo a recept, a mult szombaton keszitettem eletemben eloszor, lisztbol majdnem a duplajat vette fel, de nagyon jo lett, 3 nagy tallal, percek alatt elfogyott, mara mar tobb szemely leadta a rendelest ugyhogy fogok neki masodszora, remelem ugyanolyan jol sikerul.

Magazin