Idehaza törvénybe is foglalták, hogy a bor csakis szőlőből, erjesztés útján készülhet, és minden más, ehhez hasonló alkoholos ital csupán gyümölcsbornak nevezhető. Almából, egresből, szamócából és szederből már eddig is készült bor, de azt talán kevesen tudják, hogy egy másik gyümölcsből, a paradicsomból is készíthető alkoholos ital.
Miért gyümölcs a paradicsom?
A botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak és a növény virágjából fejlődik ki – írtuk egy korábbi cikkünkben.
Hogyan készül a paradicsombor?
A paradicsomból készült gyümölcsbor ugyanúgy készül, mint bármelyik másik borféle, tehát erjesztéssel. Mivel a paradicsom piros színű, azt hihetnénk, hogy a belőle készült alkoholos ital is ilyen színű lesz, ám a paradicsombor olyan, mint egy világos és tiszta színű fehérszőlő-bor. A paradicsombornak nemcsak a színe, hanem az íze is különleges, ugyanis nincs paradicsomléíze. A Daily Meal cikke szerint a paradicsombor édes ízű, gyümölcsös jegyekkel.
A paradicsombornak meglepően magas az alkoholtartalma, egyes palackok elérhetik akár a 16 százalékot is, eközben a borok átlagos alkoholtartalma 8 és 14 százalék között mozog – olvasható a Winelovers oldalán.
Borítókép: Shutterstock