Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a legjobb reggelik, ha lapos hasat szeretnél

default user icon
MME
A reggelizésnek megvannak az előnyei. A tested és az agyad felkészül a reggeli munkára, és a hasad sem fog korogni a fél 10-es meetingen. Ha laposabb hasat is szeretnél (és ki ne szeretne?) vagy megtartanád a kockás hasizmokat, nos, a megfelelő reggeli elfogyasztása segíthet beindítani az anyagcserét és a kalóriaégetést. Íme, ezek a legjobb reggelik, ha lapos és feszes hasra vágysz.

Tanulmányok határozottan azt sugallják, hogy a nap első étkezése segít a fogyásban és a hasi zsír leolvasztásában. Szóval, ha lapos és izmos hasat szeretnél, mostantól ne hagyd ki a reggelit. Persze, nem mindegy, mit eszel...

A Mayo Clinic 2018-as tanulmánya, amelyet az American Heart Association és a National Institutes of Health finanszírozott, megállapította, hogy azoknak a felnőtteknek a derékbősége, akik kihagyták a reggelit, nagyobb volt, mint azoknak, akik heti négy-hét napon reggeliztek. A hetente öt-hét alkalommal reggelizők számoltak be a legkisebb súlygyarapodásról, míg az elhízás előfordulása magasabb volt a reggelit kihagyók körében.

Íme 7 reggeli szokás, amellyel a hasad is laposabb lesz

 

1. Igyál egy pohár vizet, amikor felébredsz

A vízivás ébredés után jelzi a szervezetnek, hogy ideje elkezdeni a napot. Két pohár víz elkortyolgatásával a reggeli - és minden azt követő étkezés - előtt, jelentős súlycsökkenést is elérhetünk.

2. Ébredés után fél órán belül fogyaszd el a reggelit

Ha nem így teszel, a metabolizmusod, vagyis az anyagcseréd drasztikusan lassulhat. A tested ugyanis abbahagyja a kalóriák égetését, mert megpróbál minden energiaforráshoz ragaszkodni, amit csak talál.

3. Jöhet a makrotápanyagokban gazdag reggeli

Ha lapos hasat szeretnél, mindenképpen olyan reggelit állíts össze, mely elég kalóriát biztosít, és az összes makrotápanyagot (fehérje, zsír, szénhidrát) tartalmazza. Kiváló fehérje- és a jóféle zsírok forrása a tojás, szénhidrátnak pedig elég egy adag zöldség és gyümölcs – ez utóbbi lehetőleg a piros bogyós legyen, amely tele van flavonoidokkal.

4. Jobb kerülni az édes péksütiket

A reggeli rohanásban csábító lehet egy kakaós csiga vagy lekváros fánk. Ám ezek az ételek a glükóz gyors emelkedéséhez, a „cukorcsúcshoz”, majd jelentős mértékű csökkenéshez vezetnek, amely kimerültséget és éhségérzetet vált ki. Mivel az ilyen egyszerű szénhidrátok kevés rostot vagy más tápanyagot tartalmaznak, és gyorsan felszívódnak, hamar éhes leszel, vagyis valójában duplán fogsz enni.

5. Fontos a rost, mert eltelít

A magas rostbevitel segít a kalóriaszegény diétát követőknek lefogyni, és betartani étrendjüket azáltal, hogy a rostfogyasztás hosszabb ideig csillapítja az éhséget. De nemcsak teltségérzetet ad! Ha beépíted a rostokat a reggelidbe, akkor tényleg elérheted, hogy laposabb legyen a hasad.

Hogyan ehetsz több rostot? Készíts teljes kiőrlésű pirítóst vagy szórj magas rosttartalmú gabonapelyhet natúr joghurtba. Vagy dobj a rántottába néhány spenótlevelet, párolj hozzá brokkolit, hiszen a zöldségeknél nincs jobb rostforrás!

6. Kezdj el zabpelyhet enni

A zab jó forrása az oldható rostoknak, amelyek segítik az emésztést. Egy tanulmány szerint a reggeli zabkása növelheti a jóllakottságot, amely azt is eredményezheti, hogy később alacsonyabb kalóriatartalmú ebédet választasz. A teljes kiőrlésű gabonák és a gabonarost bevitele százalékos csökkenést idézhet elő a teljes testzsír és az alsó hasi zsírtömeg értékeiben.

A zabkását érdemes este elkészíteni. Az „éjszakai zab”, amely tele van rostokkal, jó módja annak, hogy jóllakjunk, miközben jó mennyiségű egészséges szénhidráthoz is jut a szervezetünk. Szakértők azt javasolják, adjunk fehérjét is az éjszakai zabkásához, például mogyoróvajat, görög joghurtot, lenmagot vagy dióféléket, esetleg édesítésként némi aszalt gyümölcsöt.

7. Zsírégető kávé – csak reggeli mellé!

A koffein- és zsíranyagcserével foglalkozó kutatások szerint egy csésze kávé vagy zöldtea a reggeli mellé segíthet a laposabb has elérésében. Egy kutatás például azt találta, hogy azok a férfiak, akik egy csésze erős kávénak megfelelő mennyiségű koffeint fogyasztottak 30 perccel a reggeli és esti edzés előtt, azoknak a szervezetében jelentős mértékben megnövekedett a „zsíroxidációs ráta”.

A fekete tea is működik, mégis a legjobb, ha zöldteát iszunk, ami erős flavonoidokat, úgynevezett katekineket tartalmaz. Egy tanácsot azonban érdemes megfogadni. A kávét semmiképp se fogyasszuk éhgyomorra, mert a koffein megemeli az ilyenkor egyébként is magasabb kortizolszintet. A kortizol stresszhormon, amelyet a mellékvese termel. Gondolj erre is mostantól, és a kávét ne magában hörpintsd fel, hanem adj időt és ülj le reggelizni is. Az egészségedért, a szép és lapos hasadért teszed.

Ezek is érdekelhetnek

Friss