A nyár abszolút kedvenc évszak a szorgos háziasszonyok körében. Ilyenkor lehet befőttezni, lekvárt főzni, szörpöt készíteni, és a télire való savanyúságot is most érdemes eltenni – csak el ne fogyjon addigra.
A savanyú káposzta fogyasztásának előnyei
A fermentálással vagy kovászolással eltett zöldségek igen egészségesek, mindenképpen helyük van egy kiegyensúlyozott étrendben. Hogy pontosan miért éri meg rendszeresen fogyasztani? Nos, mert
- rengeteg vitamint tartalmaz: kiemelkedő például a benne lévő C-vitamin-mennyiség, ami az ajánlott napi bevitel kb. 30%-át fedezi, ha 100 g káposztát fogyasztunk,
- egészségvédő hatású: a vitaminok mellett jótékony baktériumoknak, a probiotikumoknak is remek forrása,
- segít az emésztésben: a probiotikumok megszüntetik a puffadás, a hasmenést, emellett a káposzta olyan enzimekben is bővelkedik, melyek a táplálék lebontásában játszanak szerepet, megkönnyítve ezzel a szervezet számára az emésztést,
- előremozdítja a fogyást: magas rosttartalma révén teltségérzetet biztosít, miközben kalóriatartalma alacsony,
- elűzi a stresszt: az egészséges bélflóra és az erős immunrendszer biztosítása által hozzájárul a jobb közérzet fenntartásához,
- jót tesz a csontoknak és a szív-ér rendszernek: a C-vitamin mellett kalciumban és K-vitaminban is bővelkedik, amik többek közt a csontok és a szív egészségéért felelősek.
Így készítsd el
A fermentálás (azaz savanyítás) az egyik potenciális tartósítási mód, de a ripost.hu szerkesztősége gondolt egyet, és úgy készítette el a savanyú káposztát is, akár a kovászos uborkát.
Hozzávalók:
- 1 fej zsenge káposzta
- 1 csokor kapor
- 2 szelet kenyér
- 2,5 liter víz
- só
Elkészítése:
- Jó alaposan megmossuk a káposztát, majd legyaluljuk, vagy éles késsel vékony csíkokra vágjuk.
- Sterilizáljuk a befőttesüveget, majd belepakoljuk a hozzávalókat: először a kapor egyharmadát, majd rá a káposztát, egészen az üveg feléig. Majd mehet rá még egy kevés kapor, ismét káposzta, végül kaporral zárjuk.
- Sóoldatot készítünk: a vízhez literenként egy csapott evőkanál sót adunk, alaposan elkeverjük, felforraljuk, majd langyosra hűtve a káposztára öntjük.
- Az egész tetejére rátesszük a két szelet kenyeret. Az üveg tetejére egy tányért teszünk, alá pedig egy tálcát vagy tálat, hogy az esetleg kifutó lét felfogja. Meleg helyen tárolva 3-4 nap alatt elkészül.
De garantáltan rövidebb idő alatt fogy el…
Ajánljuk még: