Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kovászos uborka méltó ellenfele: így készül a házi savanyú káposzta

default user icon
MME
Vannak, akik uborkapártiak, és vannak, akik az apróra vágott savanyú káposztát szeretik jobban. Nekik kedvezünk most a legfinomabb házi savanyú káposzta receptjével.

A nyár abszolút kedvenc évszak a szorgos háziasszonyok körében. Ilyenkor lehet befőttezni, lekvárt főzni, szörpöt készíteni, és a télire való savanyúságot is most érdemes eltenni – csak el ne fogyjon addigra.

 

A savanyú káposzta fogyasztásának előnyei

A fermentálással vagy kovászolással eltett zöldségek igen egészségesek, mindenképpen helyük van egy kiegyensúlyozott étrendben. Hogy pontosan miért éri meg rendszeresen fogyasztani? Nos, mert

  • rengeteg vitamint tartalmaz: kiemelkedő például a benne lévő C-vitamin-mennyiség, ami az ajánlott napi bevitel kb. 30%-át fedezi, ha 100 g káposztát fogyasztunk,
  • egészségvédő hatású: a vitaminok mellett jótékony baktériumoknak, a probiotikumoknak is remek forrása,
  • segít az emésztésben: a probiotikumok megszüntetik a puffadás, a hasmenést, emellett a káposzta olyan enzimekben is bővelkedik, melyek a táplálék lebontásában játszanak szerepet, megkönnyítve ezzel a szervezet számára az emésztést,
  • előremozdítja a fogyást: magas rosttartalma révén teltségérzetet biztosít, miközben kalóriatartalma alacsony,
  • elűzi a stresszt: az egészséges bélflóra és az erős immunrendszer biztosítása által hozzájárul a jobb közérzet fenntartásához,
  • jót tesz a csontoknak és a szív-ér rendszernek: a C-vitamin mellett kalciumban és K-vitaminban is bővelkedik, amik többek közt a csontok és a szív egészségéért felelősek.

Így készítsd el

A fermentálás (azaz savanyítás) az egyik potenciális tartósítási mód, de a ripost.hu  szerkesztősége gondolt egyet, és úgy készítette el a savanyú káposztát is, akár a kovászos uborkát.

Hozzávalók:

  • 1 fej zsenge káposzta
  • 1 csokor kapor
  • 2 szelet kenyér
  • 2,5 liter víz

Elkészítése:

  1. Jó alaposan megmossuk a káposztát, majd legyaluljuk, vagy éles késsel vékony csíkokra vágjuk.
  2. Sterilizáljuk a befőttesüveget, majd belepakoljuk a hozzávalókat: először a kapor egyharmadát, majd rá a káposztát, egészen az üveg feléig. Majd mehet rá még egy kevés kapor, ismét káposzta, végül kaporral zárjuk.
  3. Sóoldatot készítünk: a vízhez literenként egy csapott evőkanál sót adunk, alaposan elkeverjük, felforraljuk, majd langyosra hűtve a káposztára öntjük.
  4. Az egész tetejére rátesszük a két szelet kenyeret. Az üveg tetejére egy tányért teszünk, alá pedig egy tálcát vagy tálat, hogy az esetleg kifutó lét felfogja. Meleg helyen tárolva 3-4 nap alatt elkészül.

De garantáltan rövidebb idő alatt fogy el…

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss