Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Máris megszabadulnál a karácsonyfától? Ezt jobb ha tudod, mielőtt kiviszed a lakásból

Szinte pillanatok alatt véget ért a karácsony, és ez egyet jelent azzal is, hogy lassan lekerülnek a karácsonyfáról a díszek, a fák pedig immáron nem a lakást díszítik, hanem az utcán, a kuka mellett várják, hogy elszállítsák őket.

Karácsonykor szinte nem volt olyan lakás, ahol ne állt volna karácsonyfa. Van aki a műfenyőt szereti, más az igazi, vágott fenyőfára esküszik, de vannak, akik a földlabdásat választják, amit aztán az ünnepek után kiültetnek a kertbe. Pár éve pedig már arra is van lehetőség, hogy béreljünk, kölcsönözzünk fát karácsonyra. A lakosság egy jelentős része azonban a vágott fenyőt szereti, és január első hetében sok fa kerül ilyenkor utcára.

Mielőtt kivinnéd a fát, tájékozódj!

A vágott fenyőket a szemétszállítók viszik el. A becslések szerint a fővárosban évente 500-600 ezer fenyőfa kerül karácsony után a kukák mellé, így ezek elszállítása nem kis logisztikai feladat. Egyes háztartások már január első hetében, vízkereszt előtt kidobják a fát, mások pontban hatodikán, sokan viszont csak az ezt követő hetekben viszik ki a tűlevelűeket.

A lakosság a megunt fenyőfát kihelyezheti a kukák mellé, vagy elvihetik a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

Mi lesz a kidobott fenyőfákkal?

A kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd ezt követően a hulladékhasznosítók kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer háztartás számára biztosíthatnak fűtési hőt, és villamos áramot, legalábbis Budapesten így történik a Fővárosi Hulladékhasznosító tájékoztatása szerint.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss