Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalácsfelfújt mandulával és aszalt szilvával

A kalács egyike azoknak a kelt tésztáknak, amelyek új életre kelhetnek akkor is, ha már elmúltak az ünnepek, és kissé szikkadt formában kínálja magát a feldolgozásra. Nem is volt kérdés, hogy jó volna egy kellemes, mégis izgalmas házi desszertben újabb dimenzióit is életre kelteni.

A tepsiben sült finomságok számomra hozzátartoznak az otthonos hangulathoz, mindig lehet kicsit falatozni a tepsi széléről, lecsippenteni a ropogósra sült falatokat. A felfújt típusú ételek esetében pedig helyből mindenki akkora porciót szed a tányérjára, amekkora csak jólesik.

A viszonylag semleges ízesítésű fonott kalácsból akár sós, akár édes felfújt is készülhet, lehet köret, lehet desszert vagy leves mellé könnyű főfogás. Ezúttal egy gazdag, felül ropogós, alul krémes és puha desszert mellett voksoltam, amiben mind a klasszikus vajas kalács előnyei, mind a felfújtakra jellemző édes, vaníliás ízek érvényesülnek. Ennél azonban kicsit izgalmasabb ízkombinációt szerettem volna életre kelteni a tepsiben, így még néhány összetevő belekerült a húsvét utáni maradék-felhasználási akcióból kerekedett ínycsiklandó felfújtba.

Rumos szilvás kalácsfelfújt

Hozzávalók 4 személyre:
25-30 dkg szikkadt kalács
10 dkg puha, magozott aszalt szilva
10 dkg őrölt mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
10 dkg vaníliás porcukor + 1 evőkanál
1 evőkanál barna nádcukor
5 dkg vaj
4 dl tejszín (15 %-os főzőtejszín)
1 db egész tojás (L-es méret)
½ dl fehérrum

Elkészítés: A szilvát 1 órára ½ dl rumba áztattam. A kalácsot 1 cm vastagon felszeleteltem, majd a szeletekből nagyjából 4 cm hosszú csíkokat vágtam.
A mandulát 5 dkg cukorral elkevertem.
A tejszínt 5 dkg porcukorral és 3 dkg vajjal kissé meglangyosítottam, majd hozzákevertem az egész tojást. A szilvákat lecsepegtettem, a rumot belekevertem a tejszínes mártásba.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy kerámiatepsit kissé kivajaztam, az aljára terítettem a kalács felét, meghintettem az aszalt szilvával, majd megszórtam a mandula felével, meglocsoltam a tejszínes-rumos mártás felével. Az egészre még egy réteg kalácsot halmoztam, meglocsoltam a maradék mártással, meghintettem a mandula maradék részével, egy kevés porcukorral. A 2 dkg vajat felkockáztam, rászórtam a kalácsszeletek tetejére, végül 1 evőkanál barnacukorral hintettem meg a felfújtat.

20-25 perc alatt megsütöttem, majd 2 percre betettem a grill alá, hogy a cukorréteg is karamellizálódjon.
Az aranyszínű felfújtat azon melegében tálaltam. Aki fokozni akarja az élvezeteket tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is kínálhat mellé.

A felül ropogósra sült kalácsréteg alatt krémesen puha, aromás és ínycsiklandó, rumos szilvákkal gazdagon tarkított, krémesen puha desszert persze nem csupán azon melegében, de langyosan vagy hidegen is remek.

A mandula, a vanília, az aszalt szilva és a rum aromái minden falatot tökéletessé tesznek. Ismét bizonyossá vált, hogy aligha történhetne jobb dolog a már kissé szikkadt, de még mindig remek alapanyagként működő kalácsmaradékkal.

Ezek is érdekelhetnek