Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tippek penész ellen: így szabadulj meg tőle örökre

Az elmúlt hónapokban a legtöbben igyekeznek takarékoskodni a fűtéssel. Ez viszont különösen veszélyes lehet, hiszen az alulfűtött helyiségekben könnyebben lecsapódik a pára, így több helyen is kialakulhat penészesedés.

Sajnos az otthonunkban megjelenő penész nemcsak az épületet, hanem az egészségünket is komolyan károsíthatja. Azon túl, hogy az alulfűtött helyiségekben könnyebben lecsapódik a pára, ami a penész melegágya, számos más oka is lehet jelenlétének.

Szabadon áramlik a levegő

Sokat segíthetünk a légkeringés javításán, ha az ablakpárkányon lévő tárgyakat eltávolítjuk, a bútorokat pár centivel elhúzzuk a külső falaktól. Érdemes levenni a falvédőt, távolabb húzni a faltól az ágyat, szivacsot vagy matracot, hiszen ezek mögött is megjelenhetnek a gombák.

Szárítsuk a szabadban

Ha fával fűtünk, a tűzifát ne a lakótérben szárítsuk. Egy finn tanulmány szerint a tűzifa behordása során sokszorosára emelkedik a levegő spórakoncentrációja, és ez a tevékenység a legkomolyabb forrása a rossz háztartási szokásokból adódó penészgomba-szennyezettségnek.

Gombaspórák a levegőben

A pelletkazánok esetén is figyeljünk arra, hogy a fűtőanyagraktár ne kerüljön egy légtérbe a lakótérrel, mivel abban is szaporodnak a gombák, ráadásul a halomban olyan belső maghőmérséklet alakulhat ki, amely kifejezetten a kórokozó gombafajok szaporodásának kedvez, így a lakásban is megjelenhetnek a fertőző gombák spórái.

Tisztítsuk ki az ereszt

Rendszeresen ellenőrizzük a lefolyó- és ereszcsatornákat, és ha szükséges, tisztítsuk meg a törmelékektől vagy egyéb szennyeződésektől, ami gátolná a víz lefolyását a tetőről. Ezzel is sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a nedvesség beszivárgását otthonunkba.

Nem csak fűtésre kiváló

Különösen ha ruhát szárítunk, célszerű a klímát fűtésről a párátlanító funkcióra kapcsolni. Előnye, hogy anélkül képes csökkenteni a levegő páratartalmát, hogy a berendezés jelentősen megváltoztatná a levegő hőmérsékletét.

Mérjük a páraszintet

Szerezzünk be egy páratartalom-mérő készüléket, ami segít a levegő megfelelő páratartalmának beállításában és szinten tartásában. Az ideális páratartalom 40-60 százalék között van, e fölött ideje szellőztetnünk.

Tegyük a polcra

A tablettás vagy pasztillás páramentesítők a só és egyéb adalékanyagok segítségével képesek magukba szívni és megkötni a nedvességet. Előnyük, hogy olcsón megvásárolhatók, kis helyen is elférnek. Hátrányuk, hogy tartós, nagy mennyiségű nedvességgel nem képesek elbánni, bár több készülékkel emelhetjük a hatásfokot.

Ajándék a természetből

A sótégla használata elterjedt védekezés, különösen, ha a megelőzésről van szó. Tegyük a lakás párásabb helyiségeibe vagy a sarkokba – ez segíteni fog a probléma megelőzésében.

Csináljunk kereszthuzatot

Elsődleges szempont a megfelelő hőszigetelés kialakítása. Ha erre nincs anyagi keret, arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb pára keletkezzen a lakásban és megfelelően szellőztessünk: naponta legalább háromszor teljesen tárjuk ki az ablakokat, és csináljunk 5-10 perces kereszthuzatot.

A műanyag ablak veszélyei

Ha műanyag, illetve légtömör nyílászáróink vannak, sokszor nem elég naponta kétszer-háromszor szellőztetni, szükségünk lesz résszellőzők beépítésére. Ezek mellett érdemes lehet fürdőszobai elszívót is beszerelni, mert csak ennek a segítségével áramlik be friss levegő a résszellőzőkön.

Viszlát, teregetés!

A téli időszakban is teregessünk inkább a szabadban, vagy ha erre nincs lehetőség, a frissen mosott ruhákat legalább nyitott ablak mellett, nagy légterű helyiségekbe tegyük. Némi beruházást igényel ugyan, de hosszú távon jó választás lehet a szárítógép vásárlása, még akkor is, ha az amúgy áramot fogyaszt.

Engedjük ki a szabadba

Főzéskor használjuk a páraelszívót, hiszen nemcsak megszünteti a nem kívánt szagokat, de képes eltüntetni a gőzt, ezáltal csökkenti a párát, így sokkal tisztább és frissebb lesz a levegő. Fontos, hogy főzés után hagyjuk tovább működni még egy ideig. Egyes modelleknél erre a célra fejlesztették ki az utószellőztető funkciót.

Folyik a csempén a víz

A fürdőszoba kedvelt területe a gombáknak. Sokat segít, ha rövid ideig, bukóra nyitott ablak mellett zuhanyozunk. Fürdés után töröljük le a csempéről a víz nagy részét és nyissunk ablakot, hogy ne rekedjen a lakásban a gőz.

Megbirkózik a nedvességgel

Azokban a helyiségekben, ahol nagy a pára, például a fürdőszobában, mosókonyhában vagy mellékhelyiségben, gondolkodhatunk ventilátoros szellőztető rendszer beépítésén is. Létezik már páraérzékelős is, mely automatikusan beindul, amikor túl magas a páratartalom.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss