Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hallgass a szívedre! 10 ok, amikor bajt jelez a szívhang

Lehet, hogy úgy érezzük, a szívünk kihagy egy-egy ütemet, túl gyorsan vagy éppen túl lassan dobog, esetleg a szokásosnál erősebben. Mit jelent ez?

A ritmuszavarok jelenthetnek bajt, de lehetnek ártalmatlanok is. Ezért fontos, hogy ha bármi furát tapasztalunk, ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz! A ritmuszavar lehet csendes, ami azt jelenti, hogy nem észlelünk semmilyen problémát, de tapasztalhatunk kihagyott szívdobbanást, erős szívdobogást, lüktetést a mellkasban, légszomjat, ájulást, mellkasi fájdalmat vagy szorítást, gyengeséget, fáradtságot, homályos látást, szorongást, izzadást is. Akkor is lehet eltérés a szívhangunkban, ha a szívünk teljesen egészséges, de okozhatja valamilyen rendellenesség is.

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki ritmuszavar az életkor előrehaladtával – főként nők esetében –, genetikai tényezők miatt, mivel a szívbetegségek bizonyos típusai családon belül is örökletesek lehetnek, a helytelen életmód miatt, de a magas vérnyomás, cukorbetegség, alacsony vércukorszint, elhízás, alvási apnoe és az autoimmun betegségek és olyan környezeti tényezők, mint a légszennyezettség is előidézhetik.

Mi lehet az oka?

A ritmuszavarokat aszerint osztják fel, hogy hol történnek. Ha a szív alsó kamráiban kezdődnek, akkor kamrai ritmuszavarnak nevezik őket. Ha a pitvarokban vagy a felső kamrákban kezdődnek, akkor szupraventrikulárisnak. Az orvosok aszerint is csoportosítják őket, hogy miként befolyásolják a nyugalmi szívritmust. A bradikardia a percenkénti 60 ütésnél kisebb pulzusszámot jelent. A tachycardia több mint 100 ütés per perc.

Kamrai ritmuszavarok közé tartoznak:

1. Korai kamrai összehúzódások: ezek a leggyakoribb ritmuszavarok közé tartoznak. Ezek a „kihagyott szívverések", amit sokan tapasztalhatunk.
2. Kamrai tachycardia: gyors szívritmus, amely a szív alsó kamráiból indul ki. Mivel a szív túl gyorsan ver, nem tud elég vérrel feltöltődni. Ez súlyos ritmuszavar lehet.
3. Kamrafibrilláció: ez akkor fordul elő, amikor a szív alsó kamrái nem tudnak összehúzódni, illetve nem tudnak vért pumpálni a test többi részébe. Ez egy nagyon súlyos állapot, azonnal orvosi segítségre van szükség.
4. Hosszú QT-szindróma: a szív alsó kamráinak túl sokáig tart összehúzódni és kiürülni. Ez veszélyes ritmuszavarokat és akár halált is okozhat.
5. Bradyarrhythmia: a szív elektromos rendszerének betegsége vagy gyógyszeres kezelés miatt lassú ritmus. Ettől úgy érezhetjük, hogy el fogunk ájulni, vagy akár el is ájulhatunk.

Szupraventrikuláris aritmiák közé tartoznak:

1. Korai pitvari összehúzódások: extra ütések, amelyek ártalmatlanok, és általában nem igényelnek kezelést.
2. Pitvarfibrilláció: a szív felső kamrái szokatlan módon húzódnak össze. Előfordulhat, hogy a szív percenként több mint 400-szor ver.
3. Pitvarremegés: ez általában szabályosabb, mint a pitvarfibrilláció. Leggyakrabban szívbetegség esetén és a szívműtét utáni első héten fordul elő. Gyakran válik pitvarfibrillációvá.
4. Paroxizmális szupraventrikuláris tachycardia: gyors szívverés, általában szabályos ritmusban. Hirtelen kezdődik és hirtelen ér véget.
5. Akcesszoros pályatachycardia: a szív felső és alsó kamrája közötti kerülő útvonal miatt lehet gyors szívverés.

Hogyan kezelhető?

A kezelés attól függ, hogy milyen típusú aritmiánk van. Kaphatunk gyógyszeres kezelést, pacemakert, esetleg szívműtétre is sor kerülhet.

Lehetséges szövődmények

Kezelés nélkül az egyenetlen szívritmus olyan veszélyes problémákat okozhat, mint például:
- Alzheimer-kór és demencia: Ezek a kognitív zavarok azért fordulhatnak elő, mert az agy idővel nem kap elég vért.
- Szívelégtelenség: Ismételt ritmuszavarok után előfordulhat, hogy a szív nem pumpál olyan jól, mint kellene.
- Szélütés: A pitvaraiban megmaradó vér megalvadhat. Ha egy vérrög az agyba jut, az stroke-ot okozhat.
- Szívmegállás: A kamrafibrilláció megállíthatja a szívet.
- Balesetveszély: Ha ritmuszavarban szenvedünk, elájulhatunk akár vezetés közben is. Ez nagy veszélynek tehet ki minket és más autósokat, gyalogosokat is.

Amit mi megtehetünk:

Érdemes változtatnunk az életmódunkon: Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, halat és növényi alapú fehérjéket. Kerüljük a telített és transzzsírokat, tartsuk kordában a koleszterinszintet és a vérnyomást, ne dohányozzunk, tartsuk meg az egészséges testsúlyt, mozogjunk rendszeresen, tanuljuk meg kezelni a stresszt, korlátozzuk az alkohol és a koffein fogyasztását.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss