Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így süss otthon amerikai fánkot - alaprecept és variációk!

Az Egyesült Államokban és Kanadában szinte minden utcasarkon kapható donut (vagy doughnut) olyan népszerű az USA-ban, hogy nyáron és ősszel is saját, nemzeti napja van az államokban. Nézzük, hogyan készül az igazi.

Az amerikai fánk számos változata közül a mázzal leöntött és szórásokkal dekorált, középen lyukas verzió a legismertebb. Nálunk mindenképpen. Nem véletlenül kedvelik nagyon sokan a mi farsangi fánkunkra hasonlító, édes tölteléket rejtő cake-donutot, valamint a croissant és a donut "keresztezéséből" született cronutot is.

Persze, sokkal egyszerűbbnek tűnhet a boltokban, fánkozókban megvenni a cukormázas, cukorgyöngyös édes fánkokat, ám miért tennénk, ha magunk is megsüthetjük otthon. Nem mellesleg sokkal finomabb lesz a végeredmény. Mutatjuk tehát, hogyan készül az amerikai fánk avagy donut lépésről lépésre. Próbáljátok ki az elronthatatlan receptet!

Amerikai fánk alaprecept lépésről lépésre

A megadott mennyiségekből kb. 20 amerikai fánkot készíthetsz a kelesztési időt is beleszámítva kb. másfél-2 óra alatt.

Hozzávalók a fánkhoz:

  • 2 dl tej
  • 1 tasak szárított élesztő (7 gramm)
  • 20 dkg cukor + 1 csipet cukor
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 2 db tojás
  • 55 dkg liszt
  • fél teáskanál só

Elkészítése:

  1. Langyosítsd fel a tejet. Szórd bele az élesztőt, majd keverj hozzá 1 csipetnyi cukrot. Langyos helyen 5-10 perc alatt futtasd fel.
  2. Közben nagyobb edényben vagy a robotgép üstjében keverd simára a puha vajat a 20 dkg cukorral és a tojásokkal. Egy másik tálba szitáld a lisztet, keverd el benne a sót. A vajas keverékhez adagonként keverd a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt, és a robotgép segítségével jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Kézzel még gyúrd simára, takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd a duplájára kb. 1 óra alatt.
  3. A megkelt fánktésztát ismét gyúrd át, majd lisztezett felületen nyújtsd ki 1,5 cm vastagra.
  4. Két méretű fánkszaggatóra és/vagy pohárra lesz szükséged: egy nagyobb, kb. 7-8 centi és egy kisebb, kb. 3-4 centi átmérőjűre. Előbb a nagyobbal szaggasd ki a tésztát, majd a tésztakorongok közepét a kissebbel. Ezt addig ismételd, amíg tart a tésztából. A középről kiszúrt kis korongokból minifánkokat is süthetsz.
  5. A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva keleszd meleg helyen további kb. 30 percig.
  6. Mély serpenyőbe vagy lábosba önts bőven olajat, és forrósítsd fel kb. 160 fokra. Tegyél bele egyszerre annyi fánkot, amennyi még úszhat, és süsd mindkét oldalukat 2-3 percig, amíg szép pirosak lesznek. A nem lyukas minifánkok maguktól átfordulnak a forró zsiradékban.
  7. A kiszedett donutokat itasd le konyhai papírtörlőn vagy csepegtesd le rácson, majd a formájuktól függetlenül még forrón hempergesd porcukorba, fahéjas cukorba ízlésed szerint. Miután kihűltek, cukormázzal, csokimázzal is bevonhatod őket. Megszórhatod színes cukorgyönggyel, tortadarával is.

FÁNK A SÜTŐBŐL

A donut hagyományosan a mai napig élesztős kelt tésztából készül, de napjainkban dívik a kelesztést nem igénylő túrós-olajos, vagy a kevert tésztás változat is. Utóbbihoz találták ki valójában a muffinsütőhöz hasonló, általában 6 darabos fánktepsit. A tésztamasszát habzsákból vagy levágott sarkú mélyhűtőtasakból kell a gyűrű alakú mélyedésekbe nyomni, hogy a fánk szabályos alakú legyen. Ebben süthetjük meg sütőben a fánkot, amely így jóval kevesebb olajat szív magába, könnyebb és omlósabb lehet.

Diétás fánkokat is készíthetünk egyszerűen

Vegán: Tehéntej helyett használj rizs-, szója- vagy mandulatejet, a sütéshez pedig kókuszzsírt vagy margarint. A tojásokat kiválthatod egy pépesített fél banánnal.
Paleo és gluténmentes: A fánkok mandula- vagy kókuszliszttel is nagyon finomak.
Law-carb: Az élesztő működéséhez elengedhetetlen a cukor, ezért csökkentett szénhidráttartalmú diéta esetén csak a kevert tésztás és túrós-olajos fánkba tehetsz sütésálló cukorpótlót. A búzalisztet kókusz- vagy mandulaliszttel helyettesítheted.

Fánktöltelékek

A lyuk nélküli fánkok oldalán hegyes kiskéssel ejts bevágást, majd kissé tágítsd ki a penge mozgatásával. Ezen a lyukon keresztül a fánk üregébe nyomhatod a csöves habzsákba kanalazott lekvárt, pudingot, habot vagy más tölteléket. Fontos, hogy ne legyen túl híg, mert akkor a tészta szivacsként magába szívja és szétázik.

Bevonatok és díszítés

Nincs kötelező előírás, bármit használhatsz, amit szeretnél, vagy ami a rendelkezésedre áll. Éljen a kreativitás!

  • Fahéjas-cukros: Olvassz fel 15 dkg vajat, és hagyd kissé lehűlni. Tunkold bele a fánkokat, majd forgasd meg 1,5 tk. fahéjjal elvegyített 8 dkg porcukorban.
  • Kókuszos: Keverj simára 20 dkg porcukrot 3 ek. kókusztejjel és 1 tk. vaníliaaromával. Tunkold bele a fánkokat, majd forgasd meg 20 dkg kókuszreszelékben.
  • Cukormázas: Keverj simára 19 dkg porcukrot 1/2 tk. vaníliaaromával és 3 ek. tejjel. Tunkold bele a fánkokat, majd rácson hagyd lecsepegni és megszáradni.
  • Mogyoróvajas: Keverj simára 6 ek. krémes állagú mogyoróvajat 2 ek. porcukorral, 1/2 tk. vaníliaaromával és 2 ek. olvasztott vajjal. Melegítsd a mikróban pár másodpercig, hogy folyósabb legyen, majd tunkold bele a fánkokat, és rácsra téve hagyd hűlni.

Meddig marad friss a fánk?

A frissen sütött fánkokat érdemes két napon belül elfogyasztani. Légmentesen lezárt dobozban lefagyasztva ugyanakkor akár 3 hónapig is elállnak a mélyhűtőben. A fánkokat bevonat és töltelék nélkül célszerű bedobozolni. Szobahőmérsékleten való, esetleg mikróban történő felengedés után a szokásos módon tetszés szerint díszíthetők.

Ezek is érdekelhetnek

Friss