Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így nem süllyed le az áfonya a süti aljára: mutatjuk a trükköt!

default user icon
MME
A bogyós gyümölcsök a legegyszerűbb piskótát vagy kevert tésztát is feldobják. Ami zavaró lehet: a sütés végére a gyümölcsök hajlamosak lesüllyedni a tészta aljára, „elrontva" a végeredményt. Ha azt szeretnénk, hogy a sütés során egyenletesen terüljenek szét a tésztában, vessünk be egy egyszerű trükköt!

Az áfonya vitamindús, sokoldalúan felhasználható gyümölcs: tökéletes a reggeli joghurtba, zabkásába, turmixokba és persze mehet muffinba, palacsintába vagy más finom süteménybe. Utóbbira még tudományos magyarázat is van: a bogyós gyümölcsök íze sütés közben koncentrálódik, amitől még édesebb lesz, a végeredmény pedig még finomabb.

Egy áfonyás süti – csakúgy, mint más bogyós gyümölcsökkel megpakolt sütemény – isteni finom, és akkor a legszebb, ha a gyümölcsök egyenletesen keverednek a tésztában. Sokszor azonban a finomságok a sütemény aljára kerülnek, engedve a gravitációnak: a gyümölcs ugyanis nehezebb, mint maga a tészta. Szerencsére van pár nagyon egyszerű trükk, amelyekkel könnyedén megelőzhetjük a bajt.

A bevált módszer

A legegyszerűbb, ha a friss gyümölcsöt kevés lisztben megforgatjuk, és úgy tesszük a tésztába. Ha szeretnénk elkerülni, hogy ezáltal még több liszt kerüljön a sütibe, a száraz hozzávalókból vegyünk el egy kanállal, és abba forgassuk bele a gyümölcsöt. Ha ezután dobáljuk a tésztába, nem fog az aljára süllyedni az áfonya.

Ez is működik

Cukrászok szerint érdemes kipróbálni egy másik módszert is: a friss áfonyát cseréljük szárítottra. Ha esetleg a szín miatt ragaszkodunk a friss gyümölcshöz, csepegtessünk pár csepp citromlevet az aszalt gyümölcsre.

Extra tipp:

A süllyedés oka lehet az is, hogy túl sok levegő van a tésztában, ezért nem érdemes túlkeverni azt!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss