1. Kivájás
A keményebbeket (pl. karalábé, burgonya, padlizsán) könnyen és egyszerűen kivájhatod a zöldséghámozó végén lévő kiemelővel vagy dinnye- és karalábévájóval. Ám a hosszabb fajtákat (pl. a cukkinit) nemcsak hosszában, hanem keresztben elvágva, kisebb darabokra osztva is megtöltheted. Így egyrészt mutatósak, másrészt stabilan állnak a tányéron.
2. Töltelék
Általában a zöldségeket hússal meg rizzsel töltik. Ám ha szívesebben étkezel húsmentesen, bátran használhatsz hozzá (bioboltokban és hipermarketekben kapható) szójakészítményeket, pl. szójafasírtot. Zsemléből és tojásból készített töltelék szintén finom, természetesen gazdagíthatod gombával vagy szárnyasmájjal.
3. Vitaminok
A legtöbb vitamin közvetlenül a héj alatt található, ezért a legjobb, ha nem hámozod meg, hanem inkább alaposan megmosod a zöldségeket. Semmi esetre se öntsd ki a főzőlevet, mert abban is sok a vitamin, ezért feltétlenül használd fel szószkészítéshez.
4. Gazdagítás
Amennyiben a rafinált ízeket részesíted előnyben, pároláskor erő- vagy húslevessel, illetve fehérborral vagy konyakkal, pezsgővel öntsd fel a zöldségeket! Azonban mindig csak egyféle alkoholt használj a recepthez!
+1 Egy kis különlegesség
Tudtad, hogy a friss cukkini virágát sütve vagy töltve is fogyaszthatod? Olaszországban például ricottával, sajtkrémmel vagy könnyű, parmezános burgonyapürével töltik meg, majd forró sütőben néhány perc alatt megsütik.