Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogy jön a nyúl a bárányhoz, és mi köze a tojáshoz? A húsvét jelképei és hagyományai

default user icon
MME
Piros tojás, locsolkodás, bárány és nyuszi… Egészen biztosan a te húsvétolásodhoz is hozzátartoznak. Gondolkodtál már azon, hogy vajon mit szimbolizálnak?
Élet és újjászületés

A tojás az egyik legősibb áldozati étel, ami egyszerre jelképezi az életet és az újjászületést. Nem véletlenül lett a húsvét egyik szimbóluma. Ilyenkor egyaránt divat a főtt tojás, a csokitojás és a piros tojás is - az utóbbi Jézus vérét is szimbolizálja. Egy legenda szerint, amikor Krisztus a keresztfán függött, egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni előtte, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni.
Régebben húsvét hétfőn a tojás színe jelzésértékkel is bírt, ha a lány piros tojást adott a fiúnak, fogadta az udvarlását, a zöld színűre festett tojás viszont a kikosarazást jelentette.

HÚSVÉTI TOJÁSFESTÉS FESTÉK NÉLKÜL - CÉKLÁVAL, KURKUMÁVAL ÉS HAGYMÁVAL >>> 
Termékenységi rítus

A locsolkodás ősi termékenységi rítus, ami nagyjából egyidős az emberiséggel, de a vízzel való meghintés utal a keresztségre is, és arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat.

Ma már ritka a hagyományos, vödörből kútvízzel, esetleg kút híján szódavízzel történő locsolás. Kölnis spricceléssé szelídült szájhagyomány útján terjedő vagy apáról fiúra szálló locsolóversekkel.

„Rózsa, rózsa szép virágszál,
Szálló szélben hajladozzál.
Napsütésben nyiladozzál,
Meglocsollak, illatozzál."

Áldozat és tavaszünnep

A húsvét két legfontosabb állata a bárány és a nyúl. Amíg a bárány Jézusra, és az emberiségért hozott áldozatára utal, addig a nyúl a pogány hitvilághoz kötődik.

A bárány gyakran volt áldozati állat. A húsvéti bárány Jézust és az ő ártatlanságát, tisztaságát és áldozatát szimbolizálja.

HÚSVÉT ÉS TAVASZÜNNEP >>> 
Na, de hogy jön ide a nyúl és főleg mi köze a tojáshoz?

A húsvét, a tavasz ünnepe is Ostra, germán istennő pedig a tavasz istennője, az ő nevéből származik a húsvét angol és német elnevezése (Easter és Oster). Az istennőnek, a legenda szerint, volt egy különleges madara, ami színes tojásokat tojt, és amit egyszer a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatott. Így köthető össze a nyúl és a tojás. Ezen kívül a nyúl szapora állat lévén a termékenységet is szimbolizálja.

ÍGY ÜNNEPLIK A HÚSVÉTOT AZ OSZTRÁKOK, AZ OLASZOK, A PORTUGÁLOK! HÚSVÉT A VILÁG KÖRÜL! >>> 
5 HÚSVÉTI HAGYOMÁNY, AMIT EDDIG NEM ISMERTÉL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek