Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Házi túrós batyu

Hozzávalók

  • Tészta hozzávalói:
  • 25 dkg rétes liszt
  • 25 dkg finom liszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 2 ek cukor (púpozott)
  • Töltelék hozzávalói:
  • 45 dkg tehén túró
  • 2 ek tejfel
  • 2 ek búzadara
  • 5 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 db tojás
  • A lekenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tej

Elkészítés

    1. Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.
    2. Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük,  amíg a duplájára nem nő.
    3. A túró t egy villával szétnyomkodjuk, aztán hozzáadjuk a tejföl t, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
    4. Amikor meg kelt a tészta egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8x8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túró krémet teszünk (én 1 ek. túró t tettem), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük sülni kb. 20 percre.
    5. A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral.

     

Megjegyzés

Please log into Facebook.

Tündi konyha
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin