Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi balzsamecetkrém

A legtöbb ember retteg a karácsonyi ajándékvásárlás gondolatától is. Ami igaz, az igaz, embertömeg az üzletekben, sorban állás a kasszáknál, kinek-mit-vegyek feszültség az arcokon… Számomra mindez rendkívül visszatetsző, nem tudok és nem is akarok azonosulni mindezzel.

A legegyszerűbb megoldás, amit találtam: az otthoni ajándékkészítés. Mert ajándékozni szeretek! Bár ha minden rokont és barátot számba veszünk, akkor bizony költséges is tud lenni. Ezért inkább azt javaslom mindenkinek, álljon ellen az „akciós” termékek hadának, a kényszerajándékok muszáj-vásárlásának, és készítsen maga hasznos és dekoratív ajándékokat.

A balzsamecetből készült krém ínyenc, kreatív ajándék lehet. Könnyű elkészíteni, dekoratívan lehet csomagolni, és sokrétűen használni. Kitűnő ajándék, melyre büszkék lehetünk, és sok örömöt okozhatunk szeretteinknek.

Házi balzsamecetkrém

Hozzávalók kb. fél literhez:
2 evőkanál barnacukor
2,5 dl vörösbor
2,5 dl balzsamecet
5 dkg sonkahagyma
6 dkg méz
1,5 dl szőlőlé
2 gerezd fokhagyma
5 ág kakukkfű
1 dkg étkezési keményítő

Bors

Elkészítés: A cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a vörösbort és a balzsamecetet, Beletesszük a felaprított sonkahagymát és fokhagymát, és 2 dl-nyit elforralunk belőle. Leszűrjük, hozzáadjuk a mézet, a szőlőlevet, a kakukkfüvet, sót és borsot, felforraljuk, és letakarva 20 percet állni hagyjuk. Leszűrjük, ismét felforraljuk, és kevés vörösborral elkevert étkezési keményítővel beforraljuk. Még melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hagyjuk kihűlni.

Előételhez, főételhez, desszertekhez is remek. Hűtőben tároljuk, használat előtt 1 órával kivesszük.

Érdemes minél kisebb üvegekbe tölteni, hiszen pár csepp elég a fűszerezéshez és a tálaláshoz is. Tarthatjuk például nagyméretű orvosi fecskendőkben, amit használatkor finoman megnyomunk, és máris cseppen is szükséges mennyiségben a balzsamecetkrém.

Ha dekoratív díszítés szeretnénk, cseppentsük 2 cm-re egymástól egyenesen vagy körben, majd egy határozott mozdulattal, fogvájóval az egészet húzzuk át. Ha jól dolgoztunk, apró szíveket kapunk eredményként.

A balzsamkrém felhasználása nagyon sokrétű. Elővehetjük rögtön a karácsonyi asztalnál, csepegtethetünk mondjuk a malackocsonya előételünk mellé vagy az egészben sült hús tetejére, de a mákos fahéjas-parfait-hoz és a mézeskalácshabhoz is illik.

Ha előételeket készítünk, a tányérra  előzetesen vékony csíkokat húzhatunk a krémből, evés közben belemárthatjuk majd a falatokat. Ha leveshez használjuk, elég a tálaláskor csepegtetni a tetejére. Ha a sültjeinket forrón kivesszük a sütőből, csak szelíden locsoljuk meg a tetejét, és máris különleges illattal gazdagodunk. Ha desszertként pohárkrémeket kínálunk, jól hűtsük le a poharakat a mélyhűtőben, majd szinte vízszintbe döntve, a poharat folyamatosan forgatva csurgassuk a falára a sűrítményt, ha ezután fagylaltot vagy habot töltünk a pohárba, a minta megmarad, és gyönyörű dekorációt kapott a desszert.

És ha már karácsony… nézzék meg a tavalyi limoncellót, esetleg 2 hét múlva a … na, ez legyen még meglepi.

Karácsonyi összeállítás a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek