A megtisztított hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Az olívaolajon megpároljuk a kétféle hagymát, hozzáadjuk a kolbászt, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a vörösbort és a babérlevelet, majd megsózzuk, megborsozzuk és felforraljuk. Lassú-közepes tűzön kb. 10 percig főzzük.
Egy fazékban 3-4 l sós vizet forralunk, és a tésztát kifőzzük a csomagolásán olvasható utasítás szerint. Közben a parmezánt finomra reszeljük. A megmosott, lerázott bazsalikom leveleit lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit vékony csíkokra metéljük.
A szószt a főzési idő vége felé a bazsalikommal ízesítjük. A tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük, majd a főzőedényben összeforgatjuk a szósszal. Adagonként a reszelt sajttal megszórva tálaljuk és a félretett bazsalikommal díszítjük.
Nézd meg videón, hogyan készül a gyors pikáns kolbászos penne